Så ansluter du ett tangentbord och en mus till en surfplatta


Det är möjligt att ansluta ett tangentbord och en mus till en surfplatta. Den kommer då att fungera som en liten bärbar dator. Om du dessutom använder ett fjärrstyrningsprogram som TeamViewer för att fjärrstyra applikationer på en stationär dator eller en bärbar dator så kan du få tillgång till samma datorkraft som i en riktig dator i din surfplatta.
 
Bluetooth-tangentbordSå ansluter du ett tangentbord till en surfplatta
 
Det går att ansluta ett tangentbord och en mus till en surfplatta. Du kan börja med att kontrollera om det finns ett tangentbord från samma tillverkare som din surfplatta, som är avsedd för just din modell av plattan. Om din tillverkare inte har ett lämpligt tangentbord så kan du skaffa ett generellt tangentbord. Det rekommenderas att skaffa ett tangentbord som stöder Bluetooth. Exempelvis tangentbordet Linocell Bluetooth Mobile Keyboard (som säljs av företaget Kjell & Company). Ett sådant tangentbord är väldigt enkelt att ansluta och fungerar oberoende av surfplatta. Detta enda kravet är att plattan har stöd för Bluetooth.
 
Om du ska skaffa ett generellt tangentbord och ska skriva texter på svenska, kontrollera att tangentbordet använder en svensk tangentbordslayout. Annars blir det besvärligt att använda de svenska tecknen ÅÄÖ.
 
Bluetooth-musSå ansluter du en mus till en surfplatta
 
Du kan också ansluta en mus till en surfplatta. När du ansluter en mus till en surfplatta så visas en musmarkör automatiskt. Musmarkören kan användas till appar på surfplattan eller i samband med fjärrstyrning av program på externa datorer. 
 
Om du vill använda en mus med surfplattan så rekommenderar vi en Bluetooth-mus, men det går även bra att ansluta en vanlig USB-mus. USB-porten på en surfplatta är i regel av formatet Micro-USB (de är lite mindre än USB-portar på datorer) men om du först stoppar i en adapterkabel så kan du sedan ansluta en vanlig USB-mus till plattan. Men en Bluetooth-mus är i regel smidigast så tänker du använda en mus ofta till plattan kan det vara värt att investera i en bra Bluetooth-mus.
 
Dockningsstation
 
Förutom tangentbord och mus kan man även köpa till en dockningsstation till en surfplatta. Dockningsstationen ger stöd till surfplattan så att man kan ha bildskärmen i en lämplig vinkel. En annan fördel med en dockningsstation är att den ofta har fler USB-ingångar, och ofta dessutom av samma typ som i datorer, så det är enkelt att ansluta ett befintligt USB-tangentbord och en USB-mus till dockningsstationen.
 
En nackdel med en dockningsstation är att det blir mer att bära, men ska du använda tangentbord och mus ofta till surfplattan kan det underlätta om man även har en dockningsstation. Det är dock ofta möjligt att få surfplattans bildskärm i en lämplig vinkel genom att använda rätt typ av fodral till plattan. Många fodral kan även användas som stativ och vill du resa lätt så kan detta vara en lösning att föredra (i kombination med ett litet Blutetooth-tangentbord och Blutetooth-mus).
 
USB-hubAnslutning via en USB-hub är också ett alternativ
 
Om du har ett USB-tangentbord och en USB-mus men ingen dockningsstation och endast ett USB-uttag på surfplattan så kan du koppla in en USB-hub. Då kan du ansluta både USB-tangentbordet och USB-musen till surfplattan. Försäkra dig bara om att USB-huben har stöd för formatet Micro-USB på den kontakt som ska anslutas till surfplattan eftersom de flesta USB-portar på surfplattor använder just detta format.
 
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
<< Återvänd
  
 
SamLogic