Skicka julkort med e-post - Vilka är fördelarna och nackdelarna?
 

 

 

Julkort tillhör julen
Att skicka och få julkort så här års är en kär gammal tradition som uppskattas av många. Förutom att skicka julkort via posten så har det blivit allt vanligare att man även skickar julhälsningar via e-post, dvs ett e-julkort (e-julkort är en förkortning för elektroniskt julkort).

Att skicka ett e-julkort istället för att skicka julkort via den vanliga posten är ett smidigt och snabbt sätt att få hanteringen av julkorten undanstökad, speciellt om man ska skicka till många personer, men det är en del saker man bör känna till. Den här artikeln beskriver fördelar och nackdelar med att skicka julkort via e-post.
 
Skicka julkort med e-post ger dig bl a följande fördelar
Om du gör en jämförelse mellan att skicka e-julkort via e-post och att skicka traditionella julkort via vanlig post så uppnår du många fördelar. Bl a följande:
 
Snabbt. Det går fort att skicka ut julkort via e-post. Dina vänner/kunder får dem direkt.
Enkelt. Det är enkelt att skapa personliga e-julkort med anpassade bilder och julhälsningar.
Inga utskicksbegränsningar. Alla dina kunder/vänner kan få en julhälsning, oavsett antal.
Billigt. Det är i princip gratis att skicka e-julkort. Inga kostnader för porto eller inköp av julkort.
Länk till hemsida. Från ett e-julkort kan du ha en direktlänk till din hemsida.
Miljövänligt. Utskick av julkort via e-post är bra för miljön, t ex inga avgasutsläpp.
 
Skicka julkort med e-post kan även innebära nackdelar
Du har säkert som många andra fått infomation från olika företag som erbjuder dig att skicka ut julkort online via deras Internetsajter, helt kostnadsfritt. De har ofta ett stort antal vackra julmotiv, och andra motiv, att välja mellan så det är lätt att man blir imponerad. Men det är inte helt riskfritt. Innan du funderar på att använda en sådan Internettjänst bör du tänka på följande:

• Vad tjänar de pengar på?
Har de reklam på sina Internetsidor? Följer det med reklam med e-julkortet? Ingenting är gratis utan på något sätt måste de dra in pengar till sin verksamhet.

• Vad har du för garantier för att din e-postadress inte säljs vidare?
Vanligtvis måste du ange din e-postadress när du registrerar dig på deras sajt. Du kan minska på risken genom att använda en e-postadress hos Hotmail, GMail, Yahoo eller annan liknande webbaserad e-posttjänst.

• Använder de en auktoriserad e-postserver?
För att minska risken att e-julkortet hamnar i skräppostmappen så ska man använda en auktoriserad e-postserver. Om en e-postserver med "dålig rykte" används så finns det till och med en risk att mejlet inte når mottagaren alls.

• Vågar du lägga upp dina vänners/kunders e-postadresser på deras e-postservrar?
Innan du kan skicka ut måste du ladda upp alla e-postadresser till deras server. Det innebär att de då kommer ha tillgång till samtliga e-postadresser. Även om företaget är seriöst så kan de bli uppköpta och inga system är helt "hacker"-säkra. Om dina vänners eller kunders e-postadresser kommer i fel händer så blir de snabbt oanvändbara pga all skräppost som kommer att skickas dit.

Finns det någon bättre lösning för att skicka julkort?
Det finns ett alternativ till att använda en Internetbaserad tjänst för att skicka ut elektroniska julkort och det är att använda sig av ett program som man kör från egen dator. På så sätt behöver du inte riskera att e-postadresser kommer i omlopp eller att dina mottagare får reklam som de inte vill ha.

Med ett program får du dessutom ofta tillgång till flexiblare designmöjligheter och kan anpassa varje julkort bättre efter varje mottagare. Har du stora utskickslistor så har du dessutom bättre möjlighet att selektera ut mottagargrupperna så att de på ett lätt sätt får en viss typ av e-julkort. Du vill kanske skicka olika typer av julhälsningar till kunder, återförsäljare och anställda.
   

Skapa och skicka ut dina egna e-julkort med MultiMailer
     
Vi har ett program som heter SamLogic MultiMailer som är mycket lätt att använda och som kan användas för att skapa och skicka personliga e-julkort.

MultiMailer kan även användas för att skapa och skicka ut vanliga nyhetsbrev och andra typer av e-post.

Starta filmen till höger för att få en kort presentation av MultiMailer!
Klicka på bilden för att se en informationsfilm om MultiMailer (filmen visas i ett eget fönster)
    

Startsida