Kan du inte läsa detta nyhetsbrev? Klicka här: http://www.samlogic.com/nyhetsbrev/2009-08

 SamLogic Nyhetsbrev - Nr 8/09 (18 november 2009)

INNEHÅLL

Förord
Hur skriver du lättlästa nyhetsbrev?
Tips: Formulär för nyhetsbrevsprenumerationer
Tips: Viktigt när du skapar nyhetsbrev med MS Word
Så undviker du visningsproblem i Microsoft Outlook


FÖRORD

Hej [$Fornamn]!

Här kommer nr 8 av SamLogics nyhetsbrev och i detta nummer presenterar vi en ny PDF-artikel som innehåller tips om vad du ska tänka på för att få dina nyhetsbrev så lättlästa som möjligt.

Vi har också med två tips, i det första så visar vi hur du använder MultiMailers Internetformulär för att hantera nyhetsbrevs-prenumerationer och hur du gör för att infoga formulären på din hemsida. I det andra tipset så tar vi upp vad du ska tänka på när du skapar nyhetsbrev med Microsoft Word.

Sist i nyhetsbrevet så listar vi upp några saker som du ska tänka på för att dina nyhetsbrev ska visas korrekt i Microsoft Outlook 2007 och i kommande Microsoft Outlook 2010.

Med vänliga hälsningar
Anders Persson
SamLogic
 


HUR SKRIVER DU LÄTTLÄSTA NYHETSBREV?

Många skriver idag egna nyhetsbrev till sina kunder eftersom det är ett snabbt och effektivt sätt att hålla sina kunder informerade. Men när du skriver ett nyhetsbrev så måste du ta hänsyn till de förutsättningar som skiljer e-post från vanliga brev för att det ska bli lätt att läsa nyhetsbreven.

I den här artikeln får du några tips om vad du bör tänka på när du skriver ett eget nyhetsbrev. Tipsen är värda att notera vare sig du skriver säljbrev, e-postreklam eller nyhetsbrev:

11 tips som gör dina e-postbrev mer lättlästa


TIPS: FORMULÄR FÖR NYHETSBREVPRENUMERATIONER

I SamLogic MultiMailer ingår färdiga formulär på Internet för att teckna prenumerationer på nyhetsbrev, byta e-postadresser eller göra avprenumerationer. Vill du integrera formulären på din hemsida så är en enkel och användbar teknik att använda sig av ramar (frames).

I det här tipset visar vi hur du i Microsoft FrontPage kan skapa en ram på en HTML-sida, där ramens innehåll är ett MultiMailer-formulär där dina hemsidebesökare kan teckna en nyhetsbrevsprenumeration:

Hur du använder Internetformulär för nyhetsbrevsprenumeration  


TIPS: VIKTIGT NÄR DU SKAPAR NYHETSBREV MED MS WORD

Microsoft Word är världens mest använda ordbehandlare, så många MultiMailer-användare är vana vid att skriva texter i Word som de sedan kopierar till MultiMailer via Windows Urklipp. Det går även att skapa HTML-filer direkt med hjälp av Word, dvs samma filformat som MultiMailer använder för sina HTML-brev, men det är då väldigt viktigt att du inte får med Office-specifika koder i HTML-koden. Det undviker du genom att spara ditt brev i formatet:
 
"Webbsida, filtrerad (*.htm; *.html)"
 
Tipset nedan visar hur du gör detta i Microsoft Word 2003:
 
1. Starta Microsoft Word.
2. Skriv ditt nyhetsbrev.
3. Välj menyalternativet Arkiv-Spara som.
4. Namnge nyhetsbrevet och välj alternativet
"Webbsida, filtrerad (*.htm; *.html)" i komboboxen "Filformat":5. Klicka på Spara. En varningsruta kommer att visas.
6. Klicka på Ja i varningsrutan och stäng Microsoft Word.
7. Starta SamLogic MultiMailer.
8. Öppna nyhetsbrevet via menyn Arkiv-Öppna-Nyhetsbrev.
 
Använder du Microsoft Word 2007 blir punkt 3 lite annorlunda för dig. Då klickar du på Office-knappen uppe till vänster, väljer Spara som och väljer Andra format.

Efter att du öppnat brevet i MultiMailer så kan du redigera det och exempelvis infoga datafält för att skapa ett personligt nyhetsbrev. Vill du förenkla samverkan mellan Microsoft Word och SamLogic MultiMailer så kan du koppla ihop dessa så att Word fungerar som en extern HTML-editor till MultiMailer.

OBS, mycket viktigt! Varje gång du redigerar brevet i Word så måste du alltid använda Spara som enligt punkt 3-6. Det går inte att använda Spara, då blir det fel format på HTML-koden. 


ANNONS


 
Mer information om SamLogic MultiMailer 2008


SÅ UNDVIKER DU VISNINGSPROBLEM I MICROSOFT OUTLOOK

Från och med Outlook 2007 så använder Microsoft Words renderingsmotor för att visa HTML istället för Internet Explorers renderingsmotor. Words renderingsmotor saknar stöd för vissa vanliga egenskaper i HTML. Dessa förändringar medför att vissa nyhetsbrev som visas utan problem i äldre Outlook kan bli förvrängda eller sakna detaljer i Outlook 2007. Även den kommande Outlook 2010 kommer att använda Words renderingsmotor så mycket som nämns för Outlook 2007 i denna artikel gäller även för Outlook 2010, som släpps våren 2010.

Det är viktigt att du känner till vilka saker som du ska undvika att använda i dina nyhetsbrev om de ska visas korrekt i Microsoft Outlook 2007. En sak som förändrats är att bakgrundsbilder i celler inte längre stöds. Förut var det vanligt att man använde sådana bilder för sidhuvuden och sidfötter i nyhetsbrev, bland annat för att man kunde skriva texter över en bild. Outlook 2007 stöder inte användning av bilder på detta sätt, så har nyhetsbrevet en bakgrundsbild i sidhuvudet kommer den inte att visas. Och om du använder dig av vit text och cellen har en vit bakgrund, då syns inte heller texten utan det enda läsaren ser är en helt vit ruta!
 
Outlook 2007 - med vanlig bild i cell (i sidhuvud)
Bilden syns
 

 
Outlook 2007 - med bakgrundsbild i cell (i sidhuvud)
Bilden syns ej utan en tom vit ruta visas!
 

 
Några fler begränsningar som du bör ta hänsyn till:
 
- Inget stöd för animerade GIF-filer (bara en statisk bild visas)
- Inget stöd för Flash eller andra plug-ins (ett rött "X" visas)
- Begränsat stöd för CSS
- Inget stöd för inmatningsfält i HTML-formulär
- Inget stöd för JavaScript-händelser
- Inget stöd för att ersätta punkter med bilder i onumrerade listor
- Minimum-höjden för en tabellcell är 2 pixlar
- Alla bilder bör ha sin originalstorlek (de bör ej "stretchas")
- Inget stöd för "Alt"-taggar i bilder

Som du ser så är det ganska mycket att tänka på så för att testa så att dina nyhetsbrev visas korrekt i olika e-postläsare så bör du alltid förhandsgranska dem. Hur du gör det kan du läsa i förra numret av vårt nyhetsbrev, i artikeln Ser dina nyhetsbrev korrekta ut?.

Referenser:
Important Changes to Microsoft Outlook 2007 EMail Rendering
Outlook 2010: Bad news for HTML email design, but...
Word 2007 HTML & CSS Rendering Capabilities in Outlook 2007MÅNADENS ERBJUDANDE
Gäller t o m 30 november

Du kan prenumerera på våra program löpande till ett bra månadspris. Här nedan visas två exempel:
  

MULTIMAILER

Detta ingår:
- MultiMailer / Professional
- E-posttjänster
- Support & uppdateringar

Pris: 295 kr/månad
 
Läs mer här


SAMLOGIC SUBSCRIPTION

Detta ingår:
- MultiMailer / Pro
- CD-Menu Creator
- Visual Installer / Pro
- VB Super Library
- Nya program under 1 år
- Support & uppdateringar

Pris: 332 kr/månad
 
Läs mer här


ORDER

DEMOS
SamLogic | Fågelviksvägen 9 | 145 84 Stockholm | 08-742 26 40 | mail@samlogic.com | www.samlogic.com
  

Detta mail skickades ut med SamLogic MultiMailer 2008.
Vill du inte ha sådana här mail i fortsättningen kan du avregistrera dig på denna sida så plockar vi bort dig från vår mailing-lista.