Kan du inte läsa detta nyhetsbrev? Klicka här: http://www.samlogic.com/nyhetsbrev/2010-06

 SamLogic Nyhetsbrev - Nr 6/10 (8 september 2010)

INNEHÅLL

Förord
Installationsprogram för Windows Vista och Windows 7
Alla SamLogic´s program i nytt programpaket
Tips: Så signerar du installationer med Visual Installer
Tips: 26 färdiga menyexempel/mallar till CD-Menu Creator
Nyhet: Testa och utvärdera VB Super Library 2010
Varför är det viktigt att du signerar dina installationer?


FÖRORD

Hej [$Fornamn]!

Först innan jag går igenom innehållet så vill jag göra dig uppmärksam på att både vår svenska hemsida och internationella hemsida har fått ett nytt gränssnitt. Genom att bl a införa menyer hoppas vi att det ska bli lättare för dig att hitta information på våra hemsidor.

Nu till innehållet. I en ny artikel kan du läsa viktig information för dig som skapar installationer, exempelvis med Visual Installer, för program som ska köras i Windows Vista och Windows 7.

I detta nummer presenterar vi även ett nytt prisvärt programpaket, SamLogic Ultimate Tools 2010, som innehåller alla våra program till ett väldigt bra pris. Flera har frågat efter ett sådant paket och nu finns det här! 1 års supportavtal ingår alltid vid köp av detta paket.

Vi har med två programtips i detta nummer. I det första tipset beskriver vi hur du kan använda installationsverktyget SamLogic Visual Installer 2010 för att signera dina installationsuppsättningar. I det andra tipset visar vi hur du kan använda de menyexempel som följer med menyverktyget SamLogic CD-Menu Creator som mallar för dina egna menygränssnitt.

Som nämnts så handlar ett av tipsen om hur du signerar installationer med Visual Installer. I en artikel längst ned i detta nyhetsbrev så beskriver vi varför det är så viktigt att du signerar dina installationer innan de ska distribueras.

Vi kan även presentera en nyhet när det gäller tilläggsverktyget för Visual Basic - SamLogic VB Super Library 2010. Du kan nu ladda ner verktyget och prova det helt kostnadsfritt.

Med vänliga hälsningar
Anders Persson
SamLogic
 


INSTALLATIONSPROGRAM FÖR WINDOWS VISTA / WINDOWS 7

 
 
Windows Vista och Windows 7 skiljer sig ganska mycket från Windows XP och tidigare operativsystem från Microsoft. Det gäller både det grafiska gränssnittet och teknologin under ytan. Detta är förändringar som påverkar installationsverktyg som SamLogic Visual Installer och användning av dessa. I denna artikel tar vi upp en del saker som du måste tänka på när du ska skapa en installation som ska vara kompatibel med Windows Vista och Windows 7.

Artikeln ger dig svar på följande frågor:
- Vad menas med standard- och administratörsrättigheter?
- Vilka mappar på hårddisken är spärrade för skrivning?
- Vilka nycklar i Registry är spärrade för skrivning?
- Varför kräver installationsprogram ofta administratörsrättigheter?
- Vad ska du tänka på när du lägger in data i Registry?
- Vad ska du tänka på när du skapar genvägar i Windows Vista / 7?
- Vad ska du ta hänsyn till när du gör installationer i 64-bitars Windows?
- Vad ska du tänka på när en självuppackande installation distribueras?

Läs hela artikeln genom att klicka på länken nedan.

Installationsprogram för Windows Vista och Windows 7 


SAMLOGIC ULTIMATE TOOLS

SamLogic är ett svenskt dataföretag som bedrivit programutveckling och konsultverksamhet sedan 1992. Vi utvecklar våra program i nära samarbete med våra kunder så programmen har anpassats efter praktiskt användande, och lättanvända gränssnitt och flexibel funktionalitet är en självklarhet.

Genom att använda våra program så effektiviserar du allt ifrån programutveckling och programdistribution till marknadsföring och försäljning av dina programvaror. Programmen kan köpas både separat och i prisvärda programpaket. Nu finns samtliga SamLogic´s program samlade i ett nytt prisvärt programpaket.
 
SamLogic Ultimate Tools 2010
Innehåller följande program:
 
Visual Installer 2010 / Professional
CD-Menu Creator 2010
VB Super Library 2010
RegGuard 2010 / Internet
MultiMailer 2010 / Professional

Till ovanstående program så ingår support och programuppdateringar.
 
Utförlig hjälpdokumentation
Alla SamLogic-program har:
 
Svenskt programgränssnitt
Utförlig dokumentation på svenska
Tillgång till steg-för-steg tips och FAQ-sidor på Internet
 
Mer information om det nya programpaketet hittar du här:
 
SamLogic Ultimate Tools 2010


TIPS: SÅ SIGNERAR DU INSTALLATIONER (VISUAL INSTALLER)

Idag är det vanligt att man kodsignerar program och installationer. En digital signatur som inkluderas i ett program/en installation gör det möjligt att verifiera den signerade filens ursprung samt kontrollera att filens innehåll inte ändrats (eller skadats) sedan signeringen. Detta ger ökad säkerhet, speciellt när filer laddas ned från Internet.

Med installationsverktyget SamLogic Visual Installer 2010 kan du på ett enkelt sätt kodsignera dina installationer. I detta tips berättar vi hur du gör:
 
Hur du skapar en kodsignerade installation med Visual Installer


TIPS: 26 MENYEXEMPEL/MALLAR (CD-MENU CREATOR)

       

Med SamLogic CD-Menu Creator medföljer det 26 färdiga menyer. På denna sida hittar du exempel på flera av dessa. Dessa medföljande menyer är exempel på vad du kan göra med programmet, men de kan också användas som mallar när du skapar dina egna menyer vilket vi visar i detta tips:
 
Hur du använder exempelmallar för att skapa menyer


NYHET: TESTA OCH UTVÄRDERA VB SUPER LIBRARY 2010

Nu har du möjlighet att helt kostnadsfritt testa och utvärdera tilläggsverktyget till Visual Basic - VB Super Library 2010. Verktyget utökar Visual Basic med ett stort antal funktioner och komponenter och fungerar med såväl den äldre Visual Basic 6.0 som med de nyare Visual Basic 2008 och 2010. Några nyheter i 2010-versionen är:

• Anpassad för Windows 7 och 64-bitars Windows.
• Möjlighet till fotorealistisk design på vissa komponenter (t ex klockan).
• Förbättrad SMTP-komponent (används för att skicka e-post).
• Nya snabba strängfunktioner för hantering av stora textmängder.
• Uppdaterad svensk postnummerdatabas (data från 2010 ingår).

Mer information
Mer information hittar du på produktsidan för verktyget:
 
SamLogic VB Super Library 2010 - produktinformation

Testa VB Super Library
Vill du testa och utvärdera samtliga funktioner och komponenter som ingår i verktyget så ska du besöka nedanstående Internetsida:
 
Ladda ner och testa SamLogic VB Super Library 2010


ANNONSER


 
Mer information om VB Super Library 2010


VARFÖR SKA DU SIGNERA DINA INSTALLATIONER?
 
Alla körbara filer i SamLogic Visual installer 2010 och SamLogic CD-Menu Creator 2010 är kodsignerade. Och med SamLogic Visual Installer 2010 kan du kodsignera de installationer som du skapar (se tipset ovan). Här berättar vi varför dessa filer är signerade och varför även du bör kodsignera dina installationer eller program som du distribuerar.

Nedladdning från Internet
Idag är det vanligt att man laddar ned programvara från Internet. Det är oftast den snabbaste metoden att få tag i ett program och dessutom ofta det billigaste eftersom man slipper fraktavgiften. Men det finns ett riskmoment här. Är det program eller den installation som man laddar ned verkligen originalversionen? Sker exempelvis nedladdning från en annan sajt än tillverkarens så finns det alltid en risk att något har ändrats på vägen (medvetet eller genom ett malware) eller att den fil man laddar ned är någonting helt annat.

Kodsignerade filer minskar riskerna kraftigt
Det går att nästan helt eliminera dessa risker genom att kodsignera både det program man distribuerar och själva installationen. När man kodsignerar en fil så går det att verifiera filens ursprung samt verifiera att inget har ändrats i filen. Det sistnämnda sker genom att en kontrollsumma beräknas på filen och detta lagras sedan tillsammans med annan kodsigneringsinformation i filen. Vid start av filen så kollar systemet att den lagrade kontrollsumman matchar den beräknade kontrollsumman, och blir det en avvikelse varnar Windows. All information lagras under stark kryptering så det är nästan omöjligt för en utomstående att göra en ändring i filen utan att det upptäcks.

Verifierar utgivaren
När man laddar ned en installation av ett program från en viss tillverkare vill man vara säker på att installationen / programmet verkligen kommer från ursprungstillverkaren. Är en fil kodsignerad så kan man se vem som skapat filen och ofta finns där även med en e-postadress och webbsida till tillverkaren.

Färre varningsrutor
En stor fördel med kodsignerade installationer är att färre varningsrutor visas och texten i de som visas är mindre avskräckande när en installation laddas ned från Internet och startas. Här nedan visar vi skillnaden i Windows Vista/Windows 7: till vänster en installation med kodsignering och till höger en installation utan kodsignering:En större bild finns på denna sida. Där visas också hur skillnaden blir i Windows XP.

Har du ett programdemo ute så kommer fler att testa det
Ovanstående varningsrutor (de till höger) kan ha en viss avskräckande effekt på potentiella kunder om de laddar ned ett demo och sedan startar det. Virusrisken har ju ökat på senare år och folk som redan angripits av ett virus kommer vara mycket försiktiga i fortsättningen.  Och i vissa fall är säkerhetsinställningarna i Windows inställda på att ej tillåta start av programfiler/installationer som inte är signerade.

Kodsignerade installationer signalerar hög programkvalite
Något man också får tänka på är att kodsignerade installationer signalerar hög programkvalité. Stora företag kodsignerar (i regel) alltid och kodsignerar man sin installation så sänder man ut vissa signaler till de som startar din installation. Programmet uppfattas som mer seriöst och av högre kvalitet.

Mer information
Nedan finns länkar till externa sidor med mer information om kodsignering (både svenskspråkiga och engelskspråkiga sidor):
 
VeriSign - Hur kodsignering fungerar
Joakim Walldén - Digitala signaturer
Microsoft - Introduction to Code Signing
Comodo - Code Signing Certificates
Code Signing for Developers (detaljerad fakta om kodsignering)

Mer information om Visual Installer
Mer information om Visual Installer hittar du på denna sida:
 
SamLogic Visual Installer 2010

Testa Visual Installer 2010
Vill du testa och utvärdera installationsprogrammet så kan du göra det via nedanstående Internetsida:
 
Ladda ner och testa SamLogic Visual Installer 2010 

 


MÅNADENS ERBJUDANDE
Gäller t o m 30 september

Fram till 30 september kan du köpa följande två program-paket till kampanjpriser:
  
 

 
DEVELOPMENT TOOLS 2010 / PROFESSIONAL

Detta ingår:
- Visual Installer 2010 Pro
- CD-Menu Creator 2010
- VB Super Library 2010

Pris: 1990 kr (ord. 3490 kr)
 
Läs mer här


ULTIMATE TOOLS 2010

Detta ingår:
- Visual Installer 2010 / Pro
- CD-Menu Creator 2010
- VB Super Library 2010
- MultiMailer 2010 / Pro
- RegGuard 2010
- 1 års supportavtal 

Pris: 3990 kr (ord. 8990 kr)
 
Läs mer här


ORDER

DEMOS
SamLogic | Fågelviksvägen 9 | 145 84 Stockholm | 08-742 26 40 | mail@samlogic.com | www.samlogic.com
 

Detta mail skickades ut med SamLogic MultiMailer 2008.
Vill du inte ha sådana här mail i fortsättningen kan du avregistrera dig på denna sida så plockar vi bort dig från vår mailing-lista.