Vad är en mailserver och hur fungerar den?


En mailserver, även kallad mejlserver eller e-postserver, är en server som hanterar e-mail. En mailserver kan dels ta emot e-mail från klientdatorer och leverera dem vidare till andra mailservrar på internet och dels leverera e-mail, som andra mailservrar skickat till dem, till klientdatorer. En klientdator är den dator där du läser din e-post, exempelvis din hemdator eller kontorsdator. Även en avancerad mobiltelefon och smarttelefon (Smartphone) med e-postmöjligheter kan fungera som en klientdator i dessa sammanhang.
 
Leverans av e-post: Klientdator -> Mailserver -> Internet -> Mailserver -> Klientdator

SMTP-server och POP3-server
När du trycker på Skicka-knappen i ditt mailprogram (e-postprogram) så tar programmet kontakt med en server som brukar kallas för en SMTP-server. Den kallas så eftersom den använder protokollet SMTP för sin kommunikation. SMTP är en förkortning för Simple Mail Transfer Protocol och har använts i många år för att leverera e-mail på internet.
 
När du ska ladda ned e-mail till ditt mailprogram så tar programmet kontakt med en annan server på internet som brukar kallas för POP3-server. En sådan server använder protokollet POP3 för sin kommunkation. POP3 är en förkortning för Post Office Protocol version 3.
 
Vill du veta mer om protokollen SMTP och POP3 så kan du läsa faktarutan längst ned på sidan. I faktarutan finns länkar till artiklar på internet som förklarar dessa protokoll närmare.
 
Hur hittar mitt mailprogram rätt mailserver på internet?
När du startar ditt mailprogram, tex Microsoft Outlook eller Windows Mail, för första gången så måste du i regel ange kontouppgifter innan du kan använda programmet. Bl a måste du ange namnet på en server för utgående e-post samt namnet på en server för inkommande e-post. Det är här du anger vilken SMTP-server och POP3-server som ditt mailprogram ska kommunicera med.
 
Kan jag använda vilken mailserver som helst på internet?
Nej. Inte hur som helst. Varje internetoperatör brukar ha mailservrar som du har tillgång till, både för inkommande och utgående e-post, men du kan i regel inte använda en mailserver som ligger hos en annan internetoperatör än din egen. Orsaken till detta är att mailservrarna bara godkänner vissa IP-nummer (de IP-nummer som internetoperatören tillhandahåller) och ligger ditt IP-nummer utanför det godkända intervallet så nekas du åtkomst till servern.
 
Det finns undantag dock. I vissa fall kan man ladda ned e-mail från POP3-servrar som tillhandahålls av andra internetoperatörer. De kontrollerar då bara att användarnamn och lösenord är korrekt. Sedan finns det även fristående mailservrar på internet som fungerar oberoende av internetoperatör, och via dem kan du skicka e-mail om du har tillgång till användarnamn och lösenord. Många webbhotell brukar tillhandahålla sådana här fristående mailservrar som kan användas för att både skicka e-mail och för att ta emot e-mail.
 
Hur hittar mailservrar varandra på internet?
När du skickat ett e-mail från din lokala dator till en server så är det fortfarande långt kvar innan mailet når mottagaren. Kanske finns din mottagare på andra sidan jorden, och då är det en lång sträcka som mailet ska transporteras innan informationen kommer fram.

För att den mailserver som ditt mailprogram kommunicerar med ska veta vart mailet ska skickas så undersöker den domännamnet i den e-mailadress som du angett. Domännamnet finns direkt efter tecknet ”@” i e-mailadressen. Exempelvis om vi har e-mailadressen john@abc.com så är domännamnet abc.com. Via domännamnet kan den mailserver som hanterar e-mail till och från abc.com lokaliseras och din mailserver skickar sedan ditt e-mail till denna mailserver. Och sedan när den andra personen loggar in på denna mailserver (via sitt mailprogram) så laddas ditt e-mail ned till hans/hennes dator.

Detta var en förenklad beskrivning av hur e-mail levereras på internet. Vill du ha en mer detaljerad beskrivning så kan du klicka på länkarna i faktarutan Protokollen SMTP och POP3 här nedan.
 
Vad är IMAP4?
Du har kanske sett förkortningen IMAP4 och undrar vad det är. IMAP4 är en vidareutveckling av POP3 och används för att läsa email från en mailserver. IMAP4 används inte i samma utsträckning som POP3, men många moderna mailservrar har stöd för IMAP4. Vill du ha mer information om IMAP4 så kan du läsa denna artikel på Wikipedia.
 
 
Protokollen SMTP och POP3
 
Vill du veta mer om protokollen SMTP och POP3, samt få mer detaljerad information om SMTP-servrar och POP3-servrar, så kan du klicka på länkarna nedan:
 
Wikipedia-artikel om SMTP-protokollet
Wikipedia-artikel om POP3-protokollet
The SMTP Protocol / The SMTP Server (engelska)
 
IP-nummer - vad är det?
 
IP-nummer, även kallad IP-adress, är det unika nummer som varje dator som är kopplad till internet har. Vi människor anger adresser i form av namn (exempelvis domännamn) men datorerna på internet kommunicerar med varandra via nummer istället. Ett IP-nummer kan exempelvis se ut så här: 213.100.32.73. Du kan läsa mer om IP-nummer i denna artikel på Wikipedia.
 
 
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
  
Relaterad produktinformation:
SamLogic MultiMailer  -  dubbla utskicksservrar ger enastående stabilitet vid mailutskick
 
 
SamLogic
Skriven av: Mika Larramo English