Läs detta nyhetsbrev på webben »

Informus

Informus är en söktjänst för dig som bokar möten, event, logi, kick-off, weekends mm.
Här finns 4.000 ställen i Sverige som du alltid bokar direkt hos anläggningen för bästa pris!

Nyhetsbrev
9 april 2013

Mikael Bengtson

Vi har en vinnare...

Kanske tänker du på Melodifestivalen när du läser rubriken. Just nu pågar också arbetet inför finalen på Malmö Arena den 18 maj. Men det är faktiskt två andra vinnare jag syftar på.

Lotta Boman, månadens gästskribent, håller på att vända ett hårt nederlag med en förstörd konferensanläggning till något nytt som växer fram ur ruinerna. Läs hennes tankar och kloka ord här nedan som gör henne till en vinnare trots det som hänt.

Men vi har också en mer traditionell vinnare. På vår systersajt om spökhotell utlyste vi en tävling där vi bad alla dela med sig av sin egen spökhistoria. Vinnaren berättar en kuslig historia om vad som kan hända när man tar upp en liftare...

http://www.spokhotell.se/?flik=v kan du läsa berättelsen som gav Tamara en weekend för två på Gripsholms Värdshus. De har också sin egen spökhistoria - Munken på Gripsholm.

Hoppas ni har det bra i vårsolen, vi hörs igen i maj!

Mikael på Informus

Lotta Boman: Att resa sig likt Fågel Fenix ur askan

Att resa sig likt Fågel Fenix ur askan

Månadens gästskribent Lotta Boman

Lotta Giesenfeld Boman är VD och delägare på Sigtunahöjden hotell och Konferens. Här delar hon med sig av erfarenheter och lärdomar efter den fruktansvärda branden som drabbade Sigtunahöjden i början av året.

Vi har kommit en bra bit in på det nya året. Ljuset och solen har kommit tillbaka till Sigtuna och Sigtunahöjden. Likt Fågel Fenix reser sig nu en ny konferens- och restaurangbyggnad ur askan och vi fylls åter av den stora förväntan, som vi hade redan i höstas inför 2013. Lite visste jag då att detta är Ormens år, året då man ömsar skinn, förändras och fortsätter på ett lite annorlunda sätt.

Låt oss backa bandet för en stund. Hösten hade varit väldigt intensiv med mycket att göra. Ett aktivt införsäljningsarbete hade resulterat i ett bokningsläge som aldrig hade varit bättre. Vi var så otroligt laddade, vi var ett suveränt team och stod verkligen rustade inför det som skulle bli vårt bästa år någonsin - 2013.

Då händer det ofattbara. På kvällen den 9 januari ödelägger en våldsam brand hela verksamheten och på tre timmar är allt det vi arbetat så hårt för borta. I ett slag förändras allt, förutsättningarna ser helt annorlunda ut och vi står mitt i krisen. Mitt i kaoset infinner sig total stillhet. Så lugnt och metodiskt det bara gick tog vi hand om varandra, våra gäster och kunder för att allt skulle bli så bra som möjligt. När man drabbas av kris upphör allt annat att existera för ett tag. Det är mycket man ska förstå och bearbeta, inte minst motsatserna:

  • det ofattbara och det självklara
  • glädje och sorg
  • gemenskap och ensamhet
  • en räddad och en totalförstörd byggnad
  • det omöjliga och det möjliga

I ett tidigt skede blev vår kommunikation avgörande. Intresset var enormt; kollegor, sigtunabor, vänner, press, många vill veta vad som hänt, vad som händer och vad som ska hända. Jag insåg snabbt att vi måste styra och äga den information som går ut så att rätt information kommer fram, inte minst för att hindra ryktesspridning. Det jag har lärt mig efter branden på Sigtunahöjden är att det är helt ok att kommunicera sårbarhet och ödmjukhet inför det okända. Liksom att visa på det fula, det grymma och faktiskt ibland be om hänsyn när man inte kan och vet. Allt detta har lyft vår facebooksida med många nya "gillare". Det finns en otrolig kraft i att glänta på dörren till det okända. Jag delar gärna fem lärdomar vi fått om kriskommunikation:

  • Informera i sociala medier så tidigt som möjligt
  • Ha en extern backup för sociala medier
  • Sätt upp en krissajt
  • Bemöt rykten i sociala medier
  • Var inte rädd för det fula

I november ska portarna slås upp till nya Sigtunahöjden om allt går enligt plan. Allt sker i en rasande fart och det gäller att hänga med. Våra medarbetare vidareutbildar sig, praktiserar hos kollegor, gör studiebesök inom och utom landet. Varje vecka är det byggmöte med projektgruppen där tio konsulter tillsammans med oss ägare och representanter från Trygg Hansa tar en mängd beslut. Vi har ett enormt stöd från försäkringsbolaget som har funnits vid vår sida sedan kvällen det brann. Byggbolaget som bygger visar oss respekt för förlusten men får oss samtidigt att blicka framåt. Många ger oss sitt stöd och vi vill verkligen rikta ett tack till alla för den värme och det stöd vi får.

Så detta år blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Ormen slog till med full kraft men vi försöker vända den plötsliga förändringen till något gott. Vi kommer tillbaka, starkare och bättre med nya erfarenheter i bagaget. Jag och Björn Jonzon som ägare, arbetar hårt tillsammans med våra fantastiska medarbetare för att öppna anläggningen igen, till en ännu bättre, hållbarare, miljövänligare och tillgängligare hotell och konferensanläggning.

Varmt välkommen tillbaka önskar Lotta Boman och hela teamet på Sigtunahöjden

Kommentera Lottas artikel på vår blogg »

Branschnytt

Nacka Strandsmässan

Ny ägare till Nacka Strandsmässan

Den 1 april tog Stockholm Öl & Vin - som bl a arrangarer Stockholm Beer and Whisky Festival - över Nacka Strandsmässan från Nobis.

Verksamheten kommer att fortsätta som tidigare och den nya ägaren kommer både att hyra ut lokalerna för mässor och event, samt själva arrangera evenemang.

Almåsa

Almåsa får fler rum för synskadade

Nu får Almåsa Konferens i Västerhaninge 13 nya hotellrum som alla är anpassade för gäster som är synskadade eller har andra funktionsnedsättningar.

Anläggningen som redan idag har många tillgängliga rum, får därmed ännu större möjlighet att ta emot gäster med särskilda behov. Totalt finns 23 rum för rullstolsburna och 33 rum för hundförare.

Även en ny konferenslokal som är fullt tillgänglig för rullstolsburna finns i anslutning till de nya rummen.

Elite Grand Hotel

Elite Grand Hotel i Gävle har öppnat

I mars öppnade vackra Elite Grand Hotel i centrala Gävle, endast ett stenkast från centralstationen. Efter omfattande restaurering har hotellet återskapats till sin ursprungliga prakt.

Redan 1901 öppnade Grand Hotel sin verksamhet. Hotellet drevs fram till andra världskriget då det stängde och nu, 70 år senare, öppnar åter en hotellverksamhet i fastigheten.

Under Informus visningsresa till Sundsvall, görs ett besök på hotellet för att äta middag och få en rundvandring.

Upplev Sverige

Mässan "Upplev Sverige" ställs in

Den nya resemässan "Upplev Sverige" som var planerad att äga rum på Kistamässan den 26-28 april, har ställts in.

– Det är mycket tråkigt men nödvändigt beslut som vi behövde ta, säger Bo Magnusson, operativ chef på Artexis. Det rådande konjunkturläget har medfört att tillströmningen inte varit tillräcklig i branschen.

– Vi är fortsatt positiva till en mötesplats i Mälardalen för en rese- och upplevelsemässa. Och vi kommer att se över konceptet i samverkan med partners, för att komma tillbaka med en stärkt produkt, säger Bo Magnusson.

Ibis Styles och Mercure

Ibis blir Ibis Styles och Mercure

De tio Ibishotell som i Sverige drivs av operatören Norse Hotels, blir Ibis Styles. Dessutom blir tre Ibishotell Mercure. Det är hotellen i Hägersten, Skavsta samt Malmö Mercure. De nya varumärkena innebär ny skandinavisk design, samt att frukost och trådlöst bredband ingår i priset.

Månadens erbjudanden

Här hittar du erbjudanden från våra samarbetspartners. Uppge koden "INFORMUS" när du bokar.

Inbjudan till visningar

Vill du följa med och titta på vad några av Sveriges mötesanläggningar har att erbjuda? Här hittar du inbjudningar till att besöka anläggningar runt om i landet.

Visningarna är bara öppna för dig som just nu planerar att boka en konferens, möte eller event.

Nyfiken på norra Sverige? - Följ med till Sundsvall i maj!

Informus bjuder in dig till vår visningsresa till Sundsvall den 14-15 maj. Buss från Stockholm och Uppsala, middag på nya Elite Grand Hotel i Gävle, övernattning på Hotell Södra Berget i Sundsvall, visning av några av Sundsvalls konferensmöjligheter och ett besök på mässan Travel World Nord.
Läs mer och anmäl dig här »

Välkommen till Sundbyholms Slott 17 maj!

Sundbyholms Slott erbjuder en underbar miljö året runt. Här anordnas konferenser/möten och diverse företagsevents allt från maskeradbaler, vikingagillen eller konserter i slottsparken. Vi kommer att arrangera en visningsresa fredag den 17 maj.
Läs mer och anmäl dig här »

Till Kunskapsdagarnas hemsida Låt dig inspireras och motiveras med Informus våren 2013:

Kostnadsfria föreläsningar med Kunskapsdagarna

Kom och lyssna på spännande föredragshållare!

Informus samarbete med Kunskapsdagarna - som arrangerar seminariedagar runt om i landet - fortsätter under våren. Du som använder Informus får härmed en exklusiv inbjudan att utan kostnad besöka dessa föreläsningar för att inspireras och motiveras i ditt arbete och privat.

Du behöver anmäla dig här för att ta del av detta kostnadsfria erbjudande.

Orter och datum

Nedan hittar du de städer som är aktuella just nu samt de program som är klara.

Välkomna!

Informus tipsar skickas vanligen ut den andra tisdagen i månaden till dig som bokar möten, konferens, fest, event, logi och kick-off. Du som får det har prenumererat eller lämnat dina uppgifter i samband med förfrågningar, mässor, tävlingar mm.
Tipsa gärna dina vänner och kollegor som också kan ha glädje av våra tips.

Beställ eller avregistrera dig på http://www.informus.se/nyhetsbrev

Informus - Ekhöjden - 741 91 Knivsta - 018-34 62 00 - info@informus.se - http://www.informus.se/