Varför ska du skapa en Autorun-meny till din CD/DVD-skiva?Artikel om Autorun-menyer med grafiska menygränssnitt
Denna artikel förklarar varför det är bra att skapa en Autorun-meny (självstartande meny) för dina CD- och DVD-skivor. Fördelarna med att använda ett menygränssnitt på en CD/DVD-skiva är många och artikeln beskriver några av dem.CD-skiva
CD och DVD
 
Att distribuera program, dokument och filmer via en CD eller DVD är fortfarande mycket vanligt, även om användandet av Internet och USB-minnen som distributionskanaler ökat rejält på senare år. CD är fortfarande det mest använda skivformatet idag, men många använder även DVD. En DVD-skiva kan innehålla mer data än en CD-skiva, minst 6 gånger mer, så DVD används när väldigt stora datamängder ska distribueras. Idag kan nästan alla läsa både CD- och DVD-skivor i sina datorer, men en CD är att föredra eftersom de är billigare. Om din data ryms på en CD (är mindre än 700 MB i storlek) bör du välja en CD. Om datamängden överstiger 700 MB kan en DVD vara ett bättre val.
 
Idag finns det även en teknik för skivor som heter Blu-ray, men det är sällan detta format används för programvara eller dokument utan Blu-ray är främst till för filmer eller speciell multimedia.
 
I denna artikel kommer vi att beskriva varför du bör skapa en Autorun-meny för dina CD- och DVD-skivor som du distribuerar till andra. Autorun-menyer kan användas med andra typer av media också, men det är inte lika vanligt. Autorun-menyer är bäst lämpade för användning med CD- och DVD-skivor.


Ett menygränssnitt gör det lättare att hitta information på CD- och DVD-skivor
 
Autorun-meny - exempel 1CD- och DVD-skivor kan innehålla många program, dokument, bilder och filmer. Om du ska distribuera många filer som användaren måste starta eller öppna kan det vara tidskrävande för användaren att hitta filen på din CD- eller DVD-skiva. Bra beskrivande filnamn kan hjälpa, men många användare tycker att det är besvärligt att använda Utforskaren i Windows för att hitta en fil. De föredrar en enklare lösning.
 
Den bästa lösningen, ur användarens synvinkel, är att kunna navigera på CD/DVD-skivan via ett grafiskt gränssnitt. Om du använder en grafisk meny kan användarna navigera genom din CD/DVD-skiva väldigt enkelt och de kan hitta ett visst program, dokument eller en film mycket snabbt. Genom att presentera endast relevant information för användarna så kommer de inte att störas av en massa teknisk data (t ex filer med "konstiga" filnamn). Inte heller finns det risk att användaren förväxlar filer och t ex startar fel program.


En autorun-meny visas automatiskt
 
Som nämnts ovan så kan en Autorun-meny öppnas automatiskt. Det betyder att när användaren sätter i CD/DVD-skivan i läsaren så visas ett grafiskt gränssnitt - en meny - direkt på skärmen. Detta ger en mängd fördelar eftersom även en användare som inte vet så mycket om datorer kan starta program, öppna dokument, titta på filmer eller starta en programinstallation. Det ger också ett mer professionellt intryck av produkten om ett grafiskt menygränssnitt visas automatiskt när CD/DVD-skivan sätts i läsaren.
 
Denna teknik för att automatiskt starta skivor kallas ibland för Windows AutoRun-teknik. Alla Windows sedan Windows 95 har denna funktionalitet inbyggd. Vi kommer inte att förklara denna teknik närmare här, men om du är intresserad så kan hittar du mer information i artikeln: Filen Autorun.inf (i Windows), vad gör den?.


Med bilder och ljud kan du göra dina menyer mer tilltalande
 
Autorun-meny - exempel 2En Autorun-meny kommer att göra det enkelt för dina kunder att hitta filer på dina CD- och DVD-skivor. Men en meny kan också vara viktigt för att presentera företagets profil för dina kunder. Ett väl utformat menygränssnitt kommer att ge dina kunder ett gott första intryck av ditt företag. Faktiskt så är denna meny det första de kommer att se efter att ha satt i CD/DVD-skivan i läsenheten, så det är viktigt att gränssnittet har en tilltalande och professionell design. Detta kan göras genom att använda färger, teckensnitt, bilder, knappar, ljud och kanske även filmer i en genomtänkt kombination.
 
Menyn ska alltid innehålla ditt företags logotype i menyfönstret. Detta är ett bra tillfälle att exponera din logotype till din kund på ett naturligt sätt. Om du skickar ut skivor ofta så kommer din logotype att exponeras regelbundet.
 
Om du ofta använder speciella färger eller teckensnitt i broschyrer, annonser, nyhetsbrev, Internetsidor mm bör du använda samma i menyn. Även om du använder ovanliga teckensnitt bör ett bra menyverktyg kunna hantera dem.


Ska en meny innehålla en film eller en animering?
 
Ibland kan det grafiska intrycket bli bättre om menyn innehåller en film eller en animering direkt i menygränssnittet. Det är inte nödvändigt att visa en lång film, ofta är en kort introduktionsfilm eller en upprepande animation lagom. En normal längd för denna typ av film eller animering är ca 30-120 sekunder.
 
Du kan också lägga till långa informativa filmer till en meny. Du kan koppla dessa till exempelvis en knapp i en meny och om användaren klickar där så visas filmen. Denna typ av filmer borde åtminstone ha en längd av 10-20 minuter. Reklamfilmer kan också användas, men de bör inte vara längre än någon minut.


Att länka menyknappar till PDF- och Word-dokument är en bra idé
 
Autorun-meny - exempel 3Om du distribuerar program eller filmer är det en bra idé att även inkludera dokument med information till användarna. Det kan vara en användarhandbok, installationsguide eller produktinformation. Det bästa formatet för detta är PDF eftersom det är ett väldigt vanligt format och nästan alla har programvara installerad som kan läsa PDF-dokument. Ett annat alternativ är att använda Word-dokument. Sådana dokument kan i regel också öppnas i alla datorer.
 
När du länkar knapparna i en meny till dokument så ska du ha bra beskrivande text på knapparna så att användarna vet vad som kommer att öppnas när de klickar på dem. Om menyverktyget stöder det bör du också lägga till tipstexter till knapparna så att användaren kan se mer detaljerad information genom att föra muspekaren över knappen. Istället för knappar kan du också använda hotspots (klickbara grafiska regioner). Om du använder en hotspot utan text är det viktigt att du har en väl beskrivande tipstext i stället så att användaren verkligen vet vad som händer om han/hon klickar där.


Glöm inte att inkludera information om dina andra produkter
 
Menyn till en CD/DVD-skiva är ett bra tillfälle att visa information om dina andra produkter. Det kan vara testversioner av program, filmer eller PDF-dokument med information. Eftersom CD- och DVD-skivor med informativt innehåll har ett värde för kunderna så kommer de att behålla skivorna en längre tid.
 
Om du har en hemsida på Internet så kan det vara en god idé att länka en eller flera av knapparna på din meny till din hemsida. Du kan länka till din startsida eller länka till produktsidor som innehåller information om dina andra produkter.


Hur du skapar en Autorun-meny
 
Det finns många program idag som kan skapa menyer för CD- och DVD-skvior. Vi själva har ett program som heter SamLogic CD-Menu Creator som kan designa och skapa menyer för CD- och DVD-skivor snabbt och enkelt. Genom att klicka på länken kan du läsa mer om verktyget.
 
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
  
Relaterad produktinformation:
SamLogic CD-Menu Creator  -  skapar menyer för CD och DVD snabbt och enkelt

 
Skapa AutoRun-meny
 

Behöver du en AutoRun-meny till din CD / DVD?
 

>
Läs mer här
SamLogic
Skriven av: Mika Larramo English