Så fungerar skräppostfilter
(och hur du undviker att dina nyhetsbrev fastnar i dem av misstag)Om du gör e-postkampanjer tillräckligt ofta så kommer du oundvikligen att få problem med skräppostfilter (spamfilter). Undersökningar visar att i genomsnitt 10-20% av alla nyhetsbrev försvinner i cyberrymden av olika skäl, varav de flesta fastnar i alltför känsliga skräppostfilter. Det är inte bara e-post från oseriösa spammare som fastnar i skräppostfiltren utan även nyhetsbrev från seriösa e-postmarknadsförare, som skickar till folk som begärt att få nyhetsbreven, fastnar i dessa filter hela tiden.

Detta är ett problem som det tyvärr inte finns en enkel lösning på. Det enda sättet att undvika att fastna i skräppostfilter är att förstå hur de fungerar. Generellt sett, så tittar skräppostfilter på en lång lista med kriterier för att bedöma om dina nyhetsbrev är skräppost. För varje "träff" i kriterielistan så får ditt nyhetsbrev lite straffpoäng. Om spampoängen för ditt nyhetsbrev överskrider en viss gräns så kommer det att fastna i ett filter och aldrig nå mottagarens inkorg.
 
Vad är det skräppostfilter granskar?
När ett skräppostfilter granskar ett e-postmeddelande så är det många saker den undersöker. Bland annat undersöker den textinnehållet. Här är det större risk att drabbas av straffpoäng om man skriver på engelska eftersom engelska är det mest använda språket av spammare och skräppostfiltrens regler är speciellt uppbyggda runt engelska ord och fraser. Några vanliga ord/fraser som ger straffpoäng är "CLICK HERE!", "FREE!" eller "BUY NOW!". Även ett relativt oskyldigt ord som "Contact" kan ge straffpoäng.

När det gäller svenska ord så är det färre ord som filtren reagerar på eftersom det är ganska sällsynt med svenska spammejl, men ord som liknar engelska ord, exempelvis det svenska "Kontakt", kan ge straffpoäng i en del skräppostfilter. Detta eftersom många skräppostfilter ofta även lagrar "felstavningar" av ord. Många spammare stavar medvetet vissa ord fel i syfte att lura skräppostfiltren men filtren garderar sig mot detta och lagrar även dessa felstavningar i sina databaser och då kan det dessvärre även drabba ord på andra språk om de råkar sammanfalla.

Annat som skräppostfiltren granskar är hur man skriver ut orden och fraserna. Dvs om man använder många versaler i rad, många utropstecken i rad eller använder starka färger eller många färger i texterna. Allt detta ger straffpoäng. Man bör alltså försöka skriva sin text med så normal stil som möjligt, dvs så lik vanlig e-post som möjligt.
 
Var går gränsen?
Du frågar dig säkert: "var går den gräns som jag inte får överstiga?" Tyvärr finns det ingen generell gräns här utan detta bestäms av den person som installerat skräppostfiltret. Om personen verkligen är trött på skräppost så kan han/hon ställa in gränsen mycket lågt. Då kommer nästan all e-post att fastna i skräppostfiltret.

Sedan förändras skräppostfiltren hela tiden. Bland annat lär de sig löpande hur ett riktigt skräpmejl ser ut. Varje gång någon klickar på knappen/länken ”Detta är skräppost" i sin e-postklient så registreras det. Får ett och samma e-postmeddelande tillräckligt många sådana klick så kan mejlet lagras centralt i en databas och klassificeras som ett rent spammejl. Detta är information som även andra skräppostfilter kan ta del av. Skräppostfilter samverkar ofta med varandra på nätet för att dela med sig vad de lärt sig.
 
www.multimailer.se Informationsfilm om MultiMailer. Klicka för att starta filmen.
 
Undvik dessa vanliga misstag
Nedan finns en lista på vanliga misstag som många nya e-postmarknadsförare gör, som leder till att deras nyhetsbrev fastnar i skräppostfilter:

• använder vanliga engelska skräppost-fraser som t ex "Click here!", "Free offer" eller "Once in a lifetime opportunity!"
• överdrivet användande av utropstecken !!!
• ANVÄNDER VERSALER VILKET ÄR DETSAMMA SOM ATT "SKRIKA" I NYHETSBREV
• använder för stor storlek på teckensnittet
• färglägger teckensnitt i alltför iögonfallande färger, exempelvis ljusrött eller grönt
• slarvig HTML-kod (vanligtvis efter att ha konverterat ett Microsoft Word-dokument till en HTML-fil)
• skapar ett HTML-brev som endast innehåller en stor bild utan någon text (eftersom skräppostfilter inte kan läsa bilder så antar de att du är en spammare som försöker lura dem)
• skapar ett HTML-brev som innehåller en stor bild och väldigt lite text (detta tycker skräppostfiltren också är misstänkt)
• använder ordet "Test" i ämnesraden (webbyråer mm stöter på detta hela tiden när utkast skickas till kunder för godkännande)
 
Hur vet jag om mina nyhetsbrev har filtrerats bort som skräppost?
Hur kan du veta om din e-postkampanj slutade i mottagarnas skräppostfilter? Till att börja med kan du undersöka nyhetsbrevets öppningsfrekvens (läsfrekvens). Om den plötsligt sjunker under genomsnittet så har du förmodligen problem med ett skräppostfilter. Om du är ny när det gäller e-postmarknadsföring så kan du grovt räkna med en genomsnittlig öppningsfrekvens på 20-30%. Med tiden brukar öppningsfrekvensen öka, kanske nå 40-50%, men om du upplever att den plötsligt sjunker så är det troligtvis ett skräppostfilter som reagerat negativt.

En onormalt hög studsfrekvens av e-post är en annan indikator. Kolla igenom dina hårda studsar och läs noggrant svarstexten från e-postservrarna. Skräppostfilter kan ibland lämna lite ledtrådar om varför de blockerade dina nyhetsbrev.
 
Två bra råd
Det kanske bästa råd vi kan ge nya e-postmarknadsförare är detta: Undersök skräppostmappen i ditt e-postprogram. Kolla på alla skräpmejl, analysera dessa noggrant, t ex hur de designat och kodat sina nyhetsbrev. Och sedan gör du INTE så!

Ett annat bra råd är att undersöka e-posthuvudet för dina nyhetsbrev (och gärna även andras nyhetsbrev) och se vad skräppostfiltren reagerat på. Ofta skriver de ut vilka kriterier som gett träff samt vilka poäng det alstrat. De skriver ofta även ut totalpoängen för ditt e-postmeddelande. I Outlook kan du komma åt mejlets e-posthuvud genom att klicka på mejlet i Inkorgen med höger musknapp och sedan välja menyalternativet Alternativ. Vid Internet-rubriker så hittar du poänginformation mm från skräppostfilter om de lagt in sådant.
 
Ytterligare information om skräppostfilter

Vill du få mer information om skräppostfilter och hur du undviker att fastna i dem kan du läsa artikeln 15 tips om hur du ger dina nyhetsbrev lägre spampoäng på vår sajt. Där får du 15 konkreta tips som beskriver hur du sänker spampoängen för dina nyhetsbrev och därigenom minskar risken att de fastnar i ett spamfilter.
    
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
Relaterad produktinformation:
SamLogic MultiMailer  -  skapar professionella nyhetsbrev
 
 
SamLogic
Skriven av: Anders Persson