Så fjärrstyr du ett Windows-program från en surfplatta


Försäljningen av surfplattor har varit hög de senaste åren. Snart har varenda svensk en surfplatta i hemmet, och även på arbetsplatser används surfplattor i en stor utsträckning. Surfplattor har sina fördelar, men har också vissa begränsningar. En begränsning är att man inte kan köra en fullfjädrad datorapplikation på den utan endast enklare appar. Ett undantag är om du har en Windows-platta med en skrivbordsversion av Windows installerad. Då kan du köra en fullfjädrad datorapplikation på plattan, men om du har en surfplatta med Windows RT installerad, eller har en Android-platta eller en iPad, så har du denna begränsning.
 
Med fjärrstyrning kommer du runt denna begränsning
 
Det finns dock ett sätt att komma runt denna begränsning och det är att använda ett fjärrstyrningsprogram som TeamViewer för att koppla upp din surfplatta mot en stationär dator eller en bärbar dator via Internet. Då kommer din surfplatta att fungera som en terminal och du kan använda hela datorkraften i den stationära eller bärbara datorn när du arbetar.
 
Det som du normalt ser på bildskärmen vid din stationära dator eller bärbara dator ser du nu på surfplattans skärm. Och ansluter du ett tangentbord och en mus till din surfplatta så kommer den att fungera som en liten bärbar dator. Har du ett snabbt internet så märker du faktiskt ingen skillnad jämfört med att köra applikationen direkt på surfplattan. Det kommer att kännas som att köra applikationen direkt på plattan.
 
Du kan arbeta med ett Windows-program på en iPad eller Android-platta
 
Det som är intressant med fjärrstyrningsprogram som TeamViewer är att du kan arbeta med ett Windows-program även på en platta som har Android eller iOS som operativsystem. Det innebär att även om du har en Du kan fjärrstyra ett Windows-program från en surfplattaiPad eller en Samsung Galaxy Tab, eller annan Android-platta, så kan du arbeta med din Windows-applikation på plattan. Det är inte möjligt att köra ett Windows-program direkt på en sådan platta, men via ett fjärrstyrningsprogram åstadkommer du i praktiken samma sak.
 
Andra fördelar
 
Det finns flera andra fördelar med att använda en surfplatta på detta sätt, bland annat följande:
 
n En surfplatta är i regel enklare att bära än en bärbar dator, så du kan på ett enkelt och smidigt sätt komma åt ditt Windows-program när du är ute och reser, eller om du befinner dig utanför kontoret och hemmet av andra anledningar. Även om ett tangentbord och en mus är att föredra så kan du även komma åt ditt Windows-program utan sådana. En platta kan simulera ett tangentbord direkt på bildskärmen och istället för en mus så kan du använda fingrarna. Blir det för smått så kan du zooma in en del av skärmen innan du ”klickar”, så att du ”klickar” på rätt objekt.
 
n En annan fördel är att du inte behöver ha med dig känslig data eller känsliga dokument när du är ute och reser utan all data finns i datorn på din arbetsplats eller i ditt hem. Så fort du loggar dig ut från fjärrstyrningsprogrammet kan ingen utomstående komma åt denna information, även om din surfplatta skulle komma på avvägar. Inloggning till fjärrstyrningssystemet kräver lösenord, så utan lösenord kan ingen komma åt denna information. Dessutom kan du ändra lösenord när du vill, för att öka säkerheten ännu mer.
 
En surfplatta kan inte ersätta en bärbar dator helt och hållet, men det finns sammanhang då en surfplatta faktiskt är att föredra. Att de är små och lätta gör att det är enkelt att bära med dem överallt.
 
Du kan även fjärrstyra ett Windows-program från en smarttelefonFjärrstyrning av Windows-program via en smarttelefon?
 
Det är faktiskt möjligt att fjärrstyra ett Windows-program även via en smarttelefon! Med hjälp av TeamViewer kan man åstadkomma detta. Nu är dock bildskärmen för liten för att man ska kunna arbeta en längre tid på detta sätt, men är situationen akut så är detta faktiskt möjligt. En smarttelefon bär ju alla idag, dagligen, så på detta sätt har man alltid 24 timmars access till ett Windows-program.
 
Du kan arbeta med MultiMailer via en surfplatta
 
Om du är en användare av e-postverktyget MultiMailer så öppnar detta nya möjligheter för dig. Via en surfplatta så kan du starta ett e-postutskick eller se hur ett e-postutskick har gått, t.ex få statistik över antal öppnade nyhetsbrev. Du kan även ta fram enklare nyhetsbrev eller underhålla dina e-postlistor via surfplattan.

MultiMailer i iPad
 
Du kan även använda din smarttelefon tillsammans med MultiMailer. Exempelvis kan en smarttelefon användas för att se om ett e-postutskick är klart samt för att se statistik för ditt senaste e-postutskick.
   
TeamViewerTeamViewer
 
I artikeln så nämner vi fjärrstyrningsprogrammet TeamViewer. TeamViewer är ett lättanvänt program för fjärrstyrning av datorer, och finns i både en gratisversion och en betalversion. En stor fördel med TeamViewer är att den fungerar med i stort sett alla enheter som finns idag. Det kan vara en stationär dator, en bärbar dator, en surfplatta eller en smarttelefon. Och TeamViewer fungerar oberoende av operativsystem. Så vare sig du använder Windows, Android, iOS eller Mac OS X så kan du använda TeamViewer. Läs mer här.
    
Bluetooth-tangentbordTangentbord och mus
 
Det går att ansluta ett tangentbord och en mus till en surfplatta. I första hand bör ett Bluetooth-tangentbord och en Bluetooth-mus användas eftersom de är väldigt smidiga och lätta att bära med sig, men det är också möjligt att ansluta ett vanligt USB-tangentbord och en USB-mus. I stort sett alla surfplattor har stöd för USB. Vi förklarar mer på denna sida:

Så ansluter du ett tangentbord och en mus till en surfplatta

 

Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
  
Relaterad produktinformation:
SamLogic MultiMailer  -  lättanvänt verktyg för att skicka ut nyhetsbrev
  
 
SamLogic
Skriven av: Mika Larramo English