DMARC - Så lägger du in detta för din domän


 
DMARC - Abstrakt

DMARC är en förkortning av Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance och är ett autentiserings- och rapportsystem som gör det enklare för e-postservrar på internet att avgöra vilka mejl - från en viss domän - som är legitima och vilka mejl som är spam-/bluffmejl.

DMARC - FörstoringsglasDMARC bygger på och samverkar med de två autentiseringsmetoderna SPF och DKIM. DMARC används bland annat till att informera mottagarnas mejlservrar om hur de ska hantera mejl som inte klarar en kontroll mot SPF och DKIM. Via DMARC-systemet så får dessutom avsändarna till legitima mejl regelbundna rapporter som informerar hur det går. DMARC kan ses som ett kontrakt mellan sändarens domän och mottagarnas e-postservrar, i syfte att bekämpa skräppost, som ju ingen part har något intresse av.
 
Så kontrollerar du om du har DMARC
Nedan finns några verktyg som du kan använda för att kontrollera att din domän har DMARC-inställningar och för att se vad inställningarna är:
 
Mimecast Dmarc Analyzer - DMARC Record Check
MX Toolbox - DMARC Record Check
DMarcian - DMARC Record Checker
 
Om du inte har
DMARC
Om du saknar DMARC för din domän enligt verktygen ovan så kan du lägga in en DMARC-post via kontrollpanelen för ditt webbhotell. Exakt hur du gör för att lägga in detta varierar från webbhotell till webbhotell, men i hjälpen / dokumentationen för ditt webbhotell hittar du i regel information om hur du gör. Behöver du ytterligare hjälp så kan du vanligtvis även kontakta supporten för ditt webbhotell.
 
Vad ska läggas in?

Om din domän saknar DMARC så kan du börja med att lägga in följande som en DNS-post av typen TXT via kontrollpanelen för din hemsida:
  
Namn: _dmarc.minhemsida.se
Data: v=DMARC1; p=none; rua=mailto:rapport@minhemsida.se; pct=100
 
Domänen minhemsida.se får du byta ut mot ditt eget domännamn och e-postadressen rapport@minhemsida.se får du byta ut mot din egen e-postadress. E-postadressen kommer att användas för att ta emot rapporter från e-postservrar som du mejlar till. Domännamnet i e-postadressen bör vara detsamma som i namnet på DNS-posten.
 
Mer information om DNS-postens innehåll

Dataraden i DNS-posten ovan (dvs informationen till höger om Data) är lämplig att börja med. Senare kan man trimma dataraden med andra inställningar och fler inställningar, men det rekommenderas att starta så här.

Vill du veta i detalj vad innehållet i dataraden betyder och innebär kan du läsa denna informationssida hos Google (se avsnittet "DMARC-posttaggar"). Mer generell information om DMARC finns i informationsrutan längre ned på sidan.
 
Om du redan har DMARC för din domän, kontrollera att informationen är korrekt

Om du upptäcker att du redan har DMARC för din domän, kontrollera att informationen är korrekt. Kontrollera exempelvis att den e-postadress som är angiven är korrekt och fungerande.
  
 
Mer information
 
På följande webbsidor hittar du officiell information om DMARC:
Officiell hemsida för DMARC
DMARC - Wikipedia

Allmän information på svenska:
Vad är SPF, DKIM och DMARC?
Så skyddar du din e-post från missbruk

Information på engelska:
What is DMARC? What you need to know.
DMARC: What It Is + How It Helps Protect Your Brand Against Email Fraud
 
 
   
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
 
Relaterad produktinformation:
SamLogic MultiMailer  -  ger hög leveransbarhet för dina nyhetsbrev
 
Tips! Se även våra artiklar om SPF och DKIM.
SamLogic
Skriven av: Mika Larramo English