Varför SPF är viktigt & hur du uppdaterar SPF på ditt webbhotell


 
SPFI ett blogginlägg som vi publicerat på vår blogg så informerar vi om att en för hög utskickshastighet för nyhetsbrev eller andra typer av mejl kan leda till att en del spamfilter aktiveras och att nyhetsbreven / mejlen filtreras bort som spam - även om de är legitima. Vi ger dock i blogginlägget en del förslag på åtgärder som man bör följa för att förhindra att detta problem uppstår. Det finns dock ytterligare en sak att tänka på, och det tar vi upp i denna artikel.
 
En annan sak som är viktig: SPF
Om du inte hört talas om SPF (Sender Policy Framework) sedan tidigare så är det viktigt att du bekantar dig med uttrycket och kontrollerar att du har rätt inställningar/värden där.
 
Kort om SPF
SPF (Sender Policy Framework) är en metod som används för att förhindra att e-post skickas med förfalskade domännamn i avsändaradressen. Detta har blivit ett ökande problem på senare år, och för att stoppa denna utveckling så har man börjat tillämpa vissa motåtgärder, däribland SPF. SPF innebär kortfattat att man skapar en lista med godkända e-postservrar för avsändarens domän. Den e-postserver som man använder för utskick måste finnas med på listan. När mejlet når mottagarens server, så sker en kontroll av den server som levererat mejlet mot avsändardomänens SPF, och saknas servern i listan så kommer mejlet troligen att förkastas eller placeras i skräppostmappen. I vissa fall så kan mejlet nå mottagarens inkorg, men vara försedd med ett varningsmeddelande.
 
Idag är SPF ett måste
Tidigare var det en rekommendation att använda SPF, men idag så har det blivit ett måste. Sedan en tid tillbaka har e-postservrarna (mejlservrarna) blivit väldigt strikta här, och hos vissa mottagare är det i princip omöjligt att leverera ett mejl utan korrekt och matchande SPF. Mejlen förkastas alltid. I bästa fall får du en e-poststuds med en tydlig felbeskrivning tillbaka, men i vissa fall får du inte ens det.
 
Så ser du ditt nuvarande SPF
Kitterman - SPF Query ToolDu kan se vad ditt nuvarande SPF (SPF record) har för innehåll genom att använda detta webbaserade verktyg:
 
Kitterman - SPF Record Testing
 
Du ska skriva in domännamnet som används i din avsändaradress i inmatningsfältet Domain name på webbsidan som visas. Så används t.ex e-postadressen anna@abc.com som avsändaradress så ska du skriva in abc.com vid inmatningsfältet Domain name (se bilden ovan till höger för exempel). Klicka sedan på knappen Get SPF Record på webbsidan för att hämta aktuell SPF record för domänen. Informationen visas på en ny webbsida.
  
Här finns två andra bra verktyg som du också kan använda för att se din domäns SPF:
 
Mimecast Dmarc Analyzer - SPF Record Checker
MX Toolbox - SPF Record Check
 
Om du saknar SPF helt och hållet
Saknar du SPF helt och hållet för din avsändardomän så bör du omedelbart skapa en. För att se hur en korrekt SPF kan se ut, prova att skriva in vår e-postadress domännamn (samlogic.com) i inmatningsfältet Domain name i ovan nämnda SPF-verktyg. Eller se här nedan:
 
Hur ser en korrekt SPF ut?
Hur en korrekt SPF ser ut kan variera lite, men nedan finns ett exempel på hur en korrekt SPF kan se ut:
 
v=spf1 include:amazonses.com include:authsmtp.com ~all
 
Så uppdaterar du din SPF
Du uppdaterar din SPF via ditt webbhotells kontrollpanel. Exakt hur man bär sig åt skiftar från webbhotell till webbhotell. Vi har därför tagit fram en lista med länkar till instruktioner till de största webbhotellen i Sverige. Du hittar listan här nedan:
 
 
Uppdatering av SPF på de största webbhotellen i Sverige
 
Här nedan hittar du länkar till webbsidor som beskriver hur man kan uppdatera sin domän med rätt SPF-inställningar hos några av de största webbhotellen i Sverige.
 
Webbhotell   Instruktioner
Ballou   > SPF - Frågor & Svar
Crystone   Crystones supportavdelning hjälper gärna till med instruktioner.
EgenSajt   > Aktivera e-post på egen domän
FS Data   > SPF - Spoofskydd - FS Data manualer
GleSYS   > Så lägger du till och ändrar DNS-pekare för din domän
Levonline   > SPF för att skicka e-post
Loopia   > SPF - SupportWiki SE
Lopnet   > Öka pålitligheten vid leverans av e-post
Oderland   > Vad kan jag göra åt spam som skickas med mitt domännamn?
One.com   > Lägg till en SPF-post
Space2u   Space2us supportavdelning hjälper gärna till med instruktioner.
UnoEuro   > Konfigurering av SPF, DKIM och DMARC
 
Om du använder SamLogic MultiMailer för dina e-postutskick
E-postverktyget SamLogic MultiMailer använder två olika e-postservrar för e-postutskick (Amazon SES och AuthSMTP) så om du använder MultiMailer för dina e-postutskick så ska du addera följande text till din nuvarande SPF record:

 

include:amazonses.com include:authsmtp.com
 
Om du har andra servrar inlagda med include så ska du låta dem vara kvar. Du ska endast addera ovanstående text och inte ta bort något. Nedan visar vi ett (fiktivt) exempel på hur det kan se ut efter uppdatering:
 
v=spf1 include:abc.com include:amazonses.com include:authsmtp.com ~all
 
Servern abc.com är ingen verklig server utan används endast som exempel. Istället för abc.com finns det förmodligen en annan server inlagd hos ditt webbhotell sedan innan.
 
Observera att det istället för ~all ibland kan stå -all vid slutet. Dvs ett minustecken istället för ett tilde-tecken. Det är också rätt. Du bör inte ändra något här utan behålla det tecken som ditt webbbhotell har lagt in.
 
För att kontrollera att SPF har uppdaterats korrekt för domänen så kan du använda ett av ovan nämnda verktyg, t.ex Kitterman - SPF Record Testing. Jämför gärna resultatet med samlogic.com.
   
 
Mer information
 
På följande webbsidor hittar du ännu mer information om SPF:
Sender Policy Framework – Wikipedia
The SPF Project
DNSimple - What’s an SPF record?
 
Vi rekommenderar även följande sidor hos svenska webbhotell:
Hur skapar/ändrar jag ett DNS-inlägg för min domän? (Oderland)
Office365: Lägga in DNS-poster (Loopia)
Hög tid att ta ID-kapning av din e-post på allvar (FS Data)
 
Nedan finns länkar till fler verktyg som kontrollerar SPF och andra inställningar för e-postservrar och domäner:
MX Toolbox - SPF Record
Google / G Suite Toolbox - Check MX
  
 
   
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
 
Relaterad produktinformation:
SamLogic MultiMailer  -  ger hög leveransbarhet för dina nyhetsbrev
 
Tips! Se även våra artiklar om DKIM och DMARC.
SamLogic
Skriven av: Anders Persson & Mika Larramo English