Nyhetsbrev / e-post i Outlook.com, Gmail och Yahoo - Mörk bakgrundsfärg


Det är vanligt att man har en vit eller ljus bakgrund i ett nyhetsbrev och sådana brev visas i regel utan problem i Outlook.com, Gmail och Yahoo (och de flesta andra webbaserade e-postklienter). Men vill du använda en mörk bakgrund, exempelvis svart färg, så blir det problem om du inte utformar nyhetsbrevet på ett speciellt sätt. Det som brukar hända är att utanför själva nyhetsbrevets ytterlinjer så visas allt i vitt istället för den mörka färg som du valt.
 
Om du vill använda mörk bakgrundsfärg i ditt nyhetsbrev och vill att brevet ska visas korrekt i Outlook.com, Gmail och Yahoo så ska du först skapa en tom tabell som du sätter till bredden 100%. Denna tabell ska ha önskad bakgrundsfärg och linjefärg, exempelvis svart. Därefter infogar du dagens nyhetsbrev i denna tomma tabell (exempelvis via urklipp). När ditt nyhetsbrev sedan öppnas i Outlook.com, Gmail och Yahoo så kommer denna tabell att expanderas i bakgrunden så att det täcker hela läsfönstret i e-postklienten och du kommer att få önskad bakgrundsfärg.
 
 
Om en e-postmottagare använder webbläsaren Firefox eller Chrome
Ovanstående åtgärder räcker inte om e-postmottagaren brukar läsa sin e-post i webbläsaren Firefox eller Google Chrome. Då återkommer problemet igen, dvs att färgen utanför nyhetsbrevets ytterlinjer blir vit igen. Men detta går att ordna genom att lägga in tre rader med skript i nyhetsbrevets HTML-kod. I nyhetsbrevets <head>-tagg, överst i HTML-koden, ska du lägga in följande tre rader:
 
 
 
<style type="text/css">
   body { width: 100% !important; }
 </style>
 
 
Dvs, komplett kan <head>-taggen se ut så här:
 
 
  
 
<head>
 <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
 <title>Mitt nyhetsbrev</title>
 <style type="text/css">
   body { width: 100% !important; }
 </style>
 </head>
 
 
Här finns ett exempel på ett nyhetsbrev där ovanstående skript är inlagt. Om du tittar i nyhetsbrevets källa (HTML-kod) så ser du hur skripten ligger placerad i koden.
 
Använder du e-postverktyget SamLogic MultiMailer så kan du lägga in ovanstående skript via menyalternativet Format - Visa HTML-kod i programmet. Använder du ett annat program för att skicka ut e-post / nyhetsbrev, och motsvarande redigeringsmöjligeher saknas, så kan du redigera HTML-koden i Windows-programmet Anteckningar.

Efter att du lagt in ovanstående tre rader kommer nyhetsbrevet att se bra ut även i Firefox och Chrome, liksom i en del andra webbläsare som är besläktade med dessa.
  
<< Återvänd
 
 
SamLogic