Gratis bilder till nyhetsbrev och din blogg


 
Det finns många sajter på nätet som tillhandahåller gratis bilder till nyhetsbrev, bloggar och hemsidor, och som du kan använda för att förbättra designen på ditt nyhetsbrev, blogg eller hemsida. Bilder för både kommersiell användning och privat användning brukar finnas på dessa webbsajer. Förutom gratis bilder så kan du ofta även köpa ytterligare bilder till en låg kostnad från sajterna.
 
I artikeln Gratis nyhetsbrevsmallar för e-postmarknadsföring listade vi upp några bra sajter på Internet där du kan hitta professionella mallar att utgå ifrån när du ska designa ditt eget nyhetsbrev. När du anpassat nyhetsbrevsmallen efter dina behov, och försett den med din logotype, teckensnitt, färger mm så återstår arbetet med att skapa själva nyhetsbreven. Sannolikt vill du infoga bilder till dina nyhetsbrev, och förutom att lägga in bilder som är specifika för ditt företag och dina produkter så passar det ibland bra att lägga in generella bilder och symboliska bilder. Bilder gör ett nyhetsbrev mer lättläst och förbättrar även det allmänna intryck läsaren får av nyhetsbrevet, och ditt företag.
 
Sökmotorer som kan hitta gratis bilder
Det finns många sökmotorer på Internet som kan leta upp bilder. Inledningsvis vill vi presentera Creative Commons som använder andra sökmotorer för att hitta bilder. Bland annat använder de Google, Flickr, Wikipedia, Fotopedia och SpinXpress. Creative Commons kan leta efter både bilder som får användas kommersiellt och bilder som endast ska användas privat. Licensen "Creative Commons", som de använder sig av, innebär att upphovsmännen bestämmer rättigheterna för hur bilderna får användas. Du kan läsa mer om hur det fungerar på denna sida.
 
En bra renodlad sökmotor för bilder är picsearch som har runt 3 miljarder bilder i sin databas. Vid sökning visas alla bilder som miniatyrer, och klickar du på en miniatyrbild så öppnas originalsidan där bilden finns. Via picsearch kan du söka efter bilder som innehåller vissa färger. Du kan även söka efter bilder med vissa bestämda storlekar eller med en viss orientering (porträtt eller landskap).
 

 
Även Google, Yahoo!, Bing mm kan söka efter bilder
Även stora kända sökmotorer som Google, Yahoo! och Bing har speciella sökmotorer för bilder. Observera att om du söker efter bilder med Google, Yahoo, Bing mm så är många av bilderna som kommer upp vid sökningar copyrightskyddade och får inte användas hur som helst. Du bör alltid undersöka noggrant vilka copyrightregler som gäller för de bilder som visas.
  
Lista på sajter med gratis bilder
Här nedan hittar du en lista med länkar till några bra sajter med gratis bilder som vi rekommenderar:
 
n FreeDigitalPhotos.net Free Digital Photos sajt finns ett stort antal royaltyfria bilder i olika storlekar. Den minsta storleken på en viss bild kan användas gratis men vill du använda en större storlek får du betala. Deras bilder är uppdelade i olika kategorier och det är lätt att navigera på sajten. På deras sajt finns både fotografier och abstrakta bilder som skapats via datorgrafik.
n Dreamstime Har över 13 miljoner bilder, varav ca en halv miljon kan användas gratis. Man kan välja språk för deras webbgränssnitt; bland annat stöder de svenska.
n Free Stock Images Här hittar du många foton, bilder och ikoner som kan användas till din blogg, hemsida eller nyhetsbrev.
n morgueFile En bra sajt med många fotografier som får användas fritt.
n NASA På NASA:s sajt finns många bilder med rymdmotiv som du kan använda gratis.
n Wikimedia En databas med över 12 miljoner bilder, av varierande motiv, som ofta kan användas fritt.
Läs användningsvillkor här.
 

  
Lista på sajter där du kan köpa högkvalitativa bilder
Om du inte vill lägga ner för mycket tid på att söka efter gratis bilder så är det bättre att köpa bilderna, och vi har här nedan sammanställt en lista på sajter där du kan köpa bilder av hög kvalité:
 
n Big Stock Photo Har ca 11 miljoner fotografier och vektorbaserade bilder.
n Crestock Crestock har höga krav på de bilder som accepteras till sajten. Tar bara in vissa utvalda bilder, ofta av hög konstnärlig nivå.
n Fotolia En av de mer etablerade bildleverantörerna med ett mycket stort utbud på bilder till låga priser.
n iStockPhoto iStockPhoto har funnits sedan år 2000, och har idag ca 10 miljoner högkvalitativa och royaltyfria bilder i sin bilddatabas. Man köper krediter i förskott, och sedan kan man handla upp krediterna på bilder. Man kan även teckna en prenumeration om man planerar att ladda ned många bilder.
n Matton Matton en av Sveriges största bildbyråer och förutom bilder säljer de även typsnitt, film, musik, kartor, illustrationer, samt datortillbehör, papper och kontorsmaterial.
n Photocase.com Innehåller många prisvärda royaltyfria bilder.
n Shutterstock De har över 17 miljoner bilder och förmodligen hittar du varje tänkbar bild i deras enorma bildsamling. De har även professionella filmer på sin sajt som kan användas för olika ändamål, t.ex till reklamfilmer eller informationsfilmer som publiceras på webben.
 
Gratis ikoner
Det finns även många bildsajter och sökmotorer som specialiserat sig på att erbjuda ikoner; både gratis ikoner och sådana som man får betala för. I blogginlägget Gratis ikoner till program och hemsida på vår blogg hittar du information och länkar till sajter som tillhandahåller gratis ikoner för nyhetsbrev, bloggar och hemsidor.


 
Bildformat för webben
De ovan nämnda bildsajterna brukar ha stöd för de flesta bildformat som finns; för webben, för tryck och för lokal användning i en dator. När du ska välja ut bilder för webben bör du i första hand använda bildformat som är anpassade för användning på Internet, såsom JPEG (JPG), GIF och PNG. Du bör undvika format som BMP, ICO och TIFF, som inte är webbanpassade format. Vill du veta vilka bildformat som är lämpliga för e-post / nyhetsbrev, läs denna artikel.
 
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 
  
Relaterad produktinformation:
SamLogic MultiMailer  -  skickar grafiska nyhetsbrev
 
 
SamLogic
Skriven av: Mika Larramo English