Gratis ikoner till program och hemsida

I detta blogginlägg skrev vi om ett bra program (Axialis IconWorkshop) som kan användas för att skapa egna ikoner. Ett alternativ till att skapa egna ikoner är att använda färdiga ikoner istället. På Internet finns det många sajter som tillhandahåller färdiga ikoner av hög kvalitet. Dessa ikoner kan användas till både program och till en hemsida. De kan ofta även användas till bloggar och nyhetsbrev mm. Många av ikonerna kan användas gratis, dvs kostar ingenting, medan andra kan köpas för en ganska låg summa pengar.

Sökmotorer som kan hitta ikoner
Det finns många bra sökmotorer för att leta upp ikoner. En bra sådan är IconFinder som kan användas för att söka upp både gratis ikoner och ikoner som kostar pengar. IconFinder innehåller ett stort urval av ikoner. När detta inlägg skrivs så innehåller deras databas ca 158 000 ikoner.

Även sajter som FindIcons och IconArchive innehåller många ikoner för både privat och kommersiell användning. De bägge sajterna har inbyggda sökmotorer så att man lätt kan lokalisera ikoner av en viss kategori eller utseende. I vissa fall kan även Googles bildsök användas för att leta upp ikoner.

Lista – sajter med gratis ikoner
Det finns ett stort antal sajter på Internet som innehåller snygga och väldesignade ikoner. Många av dessa ikoner kan användas fritt både kommersiellt och privat, medan andra kostar lite pengar. Formaten brukar vara PNG, GIF, ICO och i vissa fall även PSD (Adobe PhotoShop) eller BMP. Här nedan hittar du en lista med länkar till några sådana bra sajter som vi rekommenderar:

1st Webdesigner – Web Design Blog – Över 30 ikonuppsättningar för designers och utvecklare.
Crystal Clear – Ikoner från Crystal Clear-uppsättningen av Everaldo Coelho.
Dry icons – Free icons – Många professionella ikoner. Kan även designa ikoner på uppdrag.
Fast icon – Många ikoner med professionellt utseende. De kan även ta fram ikoner.
Free Icons Web – Över 28 000 gratis ikoner och 950 ikonuppsättningar.
iCandies Icon Set – 60 gratis ikoner för ditt användargränssnitt eller för din app.
IconDock – Gratis ikonsamlingar som är betygsatta av användarna.
IconSpedia – Innehåller många fria ikoner av hög klass.
Noupe – Ikoner i PSD-formatet, men till de flesta ikoner finns även PNG-bilder tillgängliga.

Vissa ikoner kräver att du från din hemsida länkar till deras sajt eller till designerns sajt, medan andra inte har några särskilda villkor alls. Innan du använder ikonerna får du titta noggrant vad licensvillkoren är.

Shutterstock – för dig som vill betala
För dig som är beredd att betala lite extra så finns det en sajt som vi verkligen rekommenderar, nämligen Shutterstock De har ett enormt antal ikoner för kommersiell användning och förmodligen hittar du varje tänkbar ikon i deras samling.

Lämna ett svar