GDPR-funktioner i MultiMailer 2019

I MultiMailer 2019 finns det många funktioner som underlättar för er att följa GDPR. Bland annat ingår följande:

Kryssruta för samtycke i prenumerationsformulären
Bild 1MultiMailers prenumerationsformulär kan innehålla en kryssruta för samtycke. Om en sådan kryssruta har placerats på registreringsformuläret så måste användaren ge sitt samtycke innan registreringen fullföljs. Du kan även lägga in en klickbar länk till en webbsida med mer information och din integritetspolicy mm i texten till kryssrutan.

Kryptering av persondata
All persondata som MultiMailer hanterar kan lagras krypterad. Det gäller mailinglistor, prenumerationer, avregistreringar, spärrlistor mm. Och persondata som anges via MultiMailers registreringsformulär skickas alltid krypterat (SSL).

Mailinglistan och listan med nya prenumeranter har stöd för GDPR-kolumner
Bild 2Vi har utökat mailinglistan och listan med nya / inkommande prenumeranter med nya GDPR-relaterade kolumner. Följande tre nya kolumner har lagts till i MultiMailer 2019:
Samtycke, Datakälla och Registreringsdatum.

Import-/exportfunktionerna i MultiMailer har stöd för GDPR-data
MultiMailers import- och exportfunktioner kan importera och exportera GDPR-relaterad data, som t.ex datakälla och registreringsdatum.

Möjlighet att infoga GDPR-specifika datafält (t.ex datakälla) i nyhetsbrev
Det är möjligt att infoga GDPR-fält i ett nyhetsbrev. Exempelvis så kan du infoga datakälla i ditt nyhetsbrev. Om du har olika datakällor för dina kunder så kan du låta MultiMailer infoga rätt datakälla automatiskt i nyhetsbrevet i samband med att nyhetsbrevet skickas ut.

Möjlighet att infoga färdiga GDPR-texter och GDPR-länkar i nyhetsbreven
Det är möjligt att infoga en färdig GDPR-text i nyhetsbrevet. Med GDPR-text menas en text som bl.a förklarar varför mottagaren får ditt nyhetsbrev. Färdiga standardfraser följer med, som du bara behöver välja mellan. Du kan även inkludera en text som informerar om din integritetspolicy samt länkar till din integritetspolicysida på din hemsida.

Bild 3

Se även
> Ny version: SamLogic MultiMailer 2019

Artiklar och blogginlägg om GDPR

Logotype - GDPRDet har nu gått ett år sedan EU:s dataskyddsförordning GDPR infördes (den infördes 25 maj 2018) och vi har sedan förra året publicerat många artiklar, blogginlägg och tips om detta.

Fokus för våra artiklar mm har i första hand legat på hur GDPR påverkar nyhetsbrev och e-postutskick. Vi hoppas på detta sätt underlätta för dem som skickar ut information via e-post eller arbetar med e-postmarknadsföring, så att de mejl som skickas ut är förenliga med GDPR.

Nedan hittar du direktlänkar till artiklar och blogginlägg om GDPR som vi publicerat. Vi har också skickat ut två specialnummer av vårt nyhetsbrev om GDPR, och du hittar länkar till dessa två nummer här nedan också:

Artiklar
> Hur påverkar GDPR e-postmarknadsföring och nyhetsbrevsutskick?
> Hur påverkar EU:s dataskyddsförordning (GDPR) företag och organisationer?
> Frågor & svar om Dataskyddsombud (GDPR)

Blogginlägg
> 20 tips & råd om GDPR avseende e-post och e-postmarknadsföring
> 33 frågor och svar om dataskyddsförordningen (GDPR) och EU:s dataskyddsreform
> 35 frågor och svar om GDPR för föreningar och idrottsklubbar
> Artiklar & tips för småföretag om GDPR, personuppgifter och personuppgiftsbiträdesavtal
> Datainspektionens checklista för personuppgiftsansvariga och GDPR-guiden

Blogginlägg (pressmeddelanden från Datainspektionen)
> Datainspektionen: Idag stärks skyddet av den personliga integriteten
> Datainspektionen har nu släppt sin första nationella integritetsrapport om GDPR

Nyhetsbrev – Specialnummer
> SamLogic Nyhetsbrev: Specialnummer 1 – Användbara tips, råd och artiklar om GDPR
> SamLogic Nyhetsbrev: Specialnummer 2 – Hur påverkar GDPR nyhetsbrevsutskick?

Se även
> MultiMailer 2019 – Med stöd för GDPR
> Vad använder Datainspektionen MultiMailer till?

Datainspektionen har nu släppt sin första nationella integritetsrapport om GDPR

Logotype - GDPRDen 25 maj förra året började dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla i Sverige och i övriga EU. Datainspektionen har nu i dagarna publicerat sin första nationella integritetsrapport som redovisar hur långt arbetet kommit med att införa det nya regelverket i företag, myndigheter och andra organisationer i Sverige. Rapporten tar också upp svenskarnas kunskap, attityder och beteenden när det gäller integritet och dataskydd.

Här finns lite fakta ur rapporten:

– Tre av fyra medborgare är i någon mån oroliga för hur deras personuppgifter används. Var sjätte medborgare har redan använt någon av GDPR-rättigheterna. Det visar att det är en viktig fråga för många hur deras personuppgifter används.

– Tre av fyra företag och myndigheter tycker att GDPR-implementeringen har gått bra. Samtidigt bedömer bara hälften av verksamheterna att de har ett kontinuerligt och systematiskt arbete med dataskydd. Det finns med andra ord mycket kvar att göra.

Mer information om rapporten och själva rapporten hittar du hos Datainspektionen:

Logotype - DatainspektionenPressmeddelande (publicerad 2019-05-20):
> Tre av fyra är oroliga för hur deras personuppgifter används

Hemsida:
> Nationell integritetsrapport 2019

Rapporten:
> Nationell integritetsrapport 2019 (PDF)

Ny version: SamLogic MultiMailer 2019

MultiMailerDet finns nu en ny version av vårt nyhetsbrevsverktyg MultiMailer färdig och nedan kan du läsa om några av nyheterna och förbättringarna i den nya versionen:
 

MultiMailer 2019: Nyheter – Design

Exempel Ny visuell guide för att skapa responsiva mejl
Med hjälp av en ny visuell guide så kan du med några enkla steg skapa snygga responsiva mejl för t.ex produktpresentationer, kampanjer, event, inbjudningar och pressreleaser mm.

Nya funktioner till nyhetsbrevseditorn
Nu kan du exempelvis infoga en formaterad textruta vid valfri position i nyhetsbrevet samt på ett enkelt sätt efteråt byta ut en sidhuvuds- och sidfotsbild som infogats via nyhetsbrevsguiden.

Uppdaterad funktion för produktgallerier
Funktionen som skapar produktgallerier (organiserar artiklar eller bilder i nyhetsbrev) har uppdaterats med nya inställningar.

MultiMailer 2019: Nyheter – GDPR

GDPR Stöd för allmänna dataskyddsförordningen (GDPR)
Funktioner som gör det enklare att följa GDPR har lagts till. T.ex:

– Prenumerationsformulären har stöd för en kryssruta för samtycke.
– All persondata i MultiMailer kan lagras krypterad.
– Import-/exportfunktionerna i MultiMailer har stöd för GDPR-data.
– Mailinglistan och listan med nya prenumeranter har stöd för GDPR-kolumner (t.ex datakälla).
– Möjlighet att infoga GDPR-specifika datafält (t.ex datakälla) i nyhetsbrev.
– Möjlighet att infoga färdiga GDPR-texter och GDPR-länkar i nyhetsbreven.

MultiMailer 2019: Nyheter – Utskick

Funktionen för att testa mejl innan utskick har förbättrats
Funktionen som skickar testmejl kommer nu ihåg de senaste e-postadresserna du angett vilket gör det enkelt att återanvända dem. Och testämnesraden kan nu förses med prefix eller suffix.

Enklare att hantera avregistreringar från webbaserade e-postklienter
Vissa webbaserade e-postklienter (som t.ex Gmail och iOS Mail) har ett eget inbyggt system (List-Unsubscribe) för att hantera avregistreringar. Denna hantering är nu förbättrad.

Bilagor Enklare att bifoga flera filer
I MultiMailer 2019 har det blivit mycket enklare att bifoga flera filer (t.ex flera PDF-dokument) med ett nyhetsbrev. En ny specialiserad dialogruta har tagits fram för att hantera detta.

MultiMailer 2019: Nyheter – Övrigt

Office 365 Förbättrad samverkan med flera Microsoft-produkter
MultiMailer 2019 samverkar med de senaste versionerna av Microsoft Outlook, Microsoft Exchange och Office 365. Exempelvis hanteras e-poststudsar bättre.

Dessutom:

1. Möjlighet att lösenordsskydda start av MultiMailer. Läs mer.
2. Prenumerationsformulären på webben kan nu förses med ditt företags logotype.
3. Förbättrade import- och exportfunktioner för Excel- och textfiler. Läs mer.
4. Listan som hanterar adressbyten har uppdaterats med nya funktioner.
5. Uppdaterad rapportfunktion för översiktsrapporter.
6. Förbättrad hantering av e-poststudsar. Läs mer.
7. Enklare att överföra MultiMailer-data mellan olika datorer.
8. MultiMailer startar nu snabbare även om du har mycket data.
9. Datatrafiken till/från MultiMailers registreringsformulär använder nu stark kryptering.
10. Flexiblare utskickskonton, bl a för 1000- och 15 000 mejl/månad.
11. Utskicksmängden i MB per konto har fördubblats.
12. Nya och uppdaterade nyhetsbrevsexempel. Läs mer.

Mer information:

Mer information om nyheterna och förbättringarna finns att läsa på den här nyhetssidan.

Så här laddar du ned MultiMailer 2019
Som framgår ovan så är det mycket som har förbättrats i MultiMailer 2019. Har du ett aktivt MultiMailer-avtal så kan du uppgradera till MultiMailer 2019 kostnadsfritt via länken nedan:

> Så här laddar du ned MultiMailer 2019

Vill du utvärdera MultiMailer 2019?
Om du kostnadsfritt (och utan förpliktelser) vill testa nya MultiMailer 2019 så kan du göra en intresseanmälan genom att skicka ett mejl till support@samlogic.se. Vi skickar dig då en nedladdningslänk till MultiMailer 2019 samt en licensnyckel som fungerar i 30 dagar.

Beställ MultiMailer 2019
MultiMailer 2019 finns i 3 versioner och har olika utskicksgränser för att det bättre ska passa olika användningsområden och utskicksbehov. Detta i kombination med engångsutskick gör att du har en flexibel och prisvärd lösning om dina utskicksbehov skulle behöva höjas temporärt. Aktuella utskicksgränser och priser hittar du på MultiMailers ordersidor.

Se även:
> Så ser du vilken version av MultiMailer som du har installerad

MultiMailers utskicksservrar för e-post följer GDPR

ServerOm du inte använder en egen utskicksserver när du gör e-postutskick med nyhetsbrevsverktyget MultiMailer så kan du använda utskicksservrar som vi tillhandahåller och som samverkar automatiskt med MultiMailer.

De utskicksservrar som vi använder och som samverkar med MultiMailer ägs och drivs av företagen Amazon och AuthSMTP/GetOnline. Bägge företagens utskicksservrar finns i ett EU-land och de uppfyller de krav som EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) ställer fullt ut.

MultiMailer använder primärt en utskicksserver från Amazon och som reserv en utskicksserver från AuthSMTP/GetOnline. Nedan kan du läsa hur respektive företag följer GDPR:
> Amazon – General Data Protection Regulation (GDPR) Center
Logotype - GDPR> AuthSMTP/GetOnline – GDPR Statement

Och här hittar du respektive företags integritetspolicysidor:
> Amazon – Data Privacy
> AuthSMTP/GetOnline – Privacy Policy

Krypterad kommunikation
All kommunikation mellan MultiMailer och de två e-postservrarna sker med krypterad SSL/TLS-teknik. Ingen utomstående kan då se vilka mejl som transporteras från MultiMailer till servrarna. Men vi rekommenderar ändå att inte skicka mycket känslig information via e-post, men om man ska göra det så bör informationen vara krypterad.

Primärt används utskicksservern från Amazon
MultiMailer använder primärt utskicksservern hos Amazon, men om den är överbelastad eller om studsfrekvensen är för hög så byter MultiMailer automatiskt till utskicksservern från AuthSMTP/GetOnline. Byte av server sker helt automatiskt och utan avbrott i utskicket. Vi förklarar mer hur systemet med dubbla e-postservrar fungerar i detta blogginlägg.

Logotyper - Amazon och AuthSMTP

Se även
> MultiMailer använder primärt en utskicksserver hos Amazon för leverans av nyhetsbrev

Hur påverkar GDPR e-postmarknadsföring och nyhetsbrevsutskick?

Logotype - GDPRDen nya dataskyddsförordningen (GDPR) har nu börjat gälla och alla som håller på med e-postmarknadsföring och nyhetsbrevsutskick som är riktade till enskilda individer (namngivna personer) berörs väldigt mycket av de nya reglerna.

Vi har publicerat en ny artikel på vår hemsida som tar upp de viktigaste sakerna man måste tänka på om man skickar ut nyhetsbrev eller andra typer av mejl till kunder och andra typer av kontakter:

> Hur påverkar GDPR e-postmarknadsföring och nyhetsbrevsutskick?

Se även
> 20 tips & råd om GDPR avseende e-post och e-postmarknadsföring
> Hur påverkar nya dataskyddsförordningen (GDPR) företag och organisationer?

35 frågor och svar om GDPR för föreningar och idrottsklubbar

I ett tidigare blogginlägg gav vi tips till småföretag om var de kunde hitta svar på vanliga frågor om GDPR. Det här blogginlägget vänder sig i första hand till föreningar, ideella organisationer och idrottsklubbar, och innehåller länkar till bra webbsidor som tar upp de vanligaste frågorna och svaren om EU:s dataskyddsförordning (GDPR) för denna grupp.

Visma Spcs: Klarar din förening kraven i GDPR?
Logotype - Visma SpcsDen 25 maj 2018 blev den nya dataskyddsförordningen, GDPR, lag i Sverige. GDPR berör alla som behandlar personuppgifter; således även föreningar, ideella organisationer och idrottsklubbar. Visma Spcs har en bra webbsida om GDPR som vänder sig till föreningar. Denna sida ger bl.a svar på följande frågor om GDPR:

1. Vad betyder ord som ”datasubjekt”, ”personuppgift”, ”personuppgiftsansvarig” mm?
2. Vad är viktigt för en förening att veta om GDPR?
3. Vilka är de lagliga grunderna för en förening för att behandla personuppgifter?
4. Vad ska man tänka på när man samlar in personuppgifter?
5. Vad ska man informera den registrerade?
6. Vilka rättigheter har de registrerade?
7. Vilka är de viktiga nyheterna i GDPR?
8. För vilka föreningar gäller GDPR?
9. Får man upprätta medlemsregister när GDPR träder i kraft?
10. Får man behandla personnummer?
11. Vad gäller om man registrerar barn?
12. Vad gäller om man registrerar anhöriga?
13. Vad gäller om föreningen har ett politiskt, religiöst, filosofiskt eller liknande syfte?
14. Hur ska personuppgifter behandlas i samband med kurser, tävlingar och evenemang?
15. Vad är styrelsens viktigaste uppgifter i detta sammanhang?

Svaren på frågorna ovan hittar du på denna webbsida hos Visma Spcs:
> GDPR & föreningar – klarar din förening kraven?

Logotype - Svenska KennelklubbenSvenska Kennelklubben: Frågor & svar, ordlista, mallar
Svenska Kennelklubben har en bra webbsida med grundläggande frågor och svar om GDPR som andra föreningar också kan ha nytta av att läsa. Några av frågorna som du får svar på är:

1. Vad är en personuppgift?
2. Vad menas med behandling av personuppgifter?
3. Vad kan klubben behöva göra?
4. Har ni IT-system som måste anpassas?
5. Har ni de rutiner som behövs?

Svaren på dessa frågor och många andra frågor hittar du på denna webbsida:
> GDPR – Frågor & svar

Vi rekommenderar även följande sidor hos Svenska Kennelklubben:
> GDPR-ordlista
> GDPR-mallar

Riksidrottsförbundet: De 15 vanligaste frågorna om GDPR
Logotype - RiksidrottsförbundetRiksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, både nationellt och internationellt. De har tagit fram en FAQ-sida om den nya dataskyddsförordningen (GDPR) och ger svar på de vanligaste frågorna som de fått från förbund och föreningar gällande de nya bestämmelserna. Bl.a ger FAQ-sidan svar på följande frågor:

1. Vad innebär det att föreningen självmant ska informera de registrerade?
2. Vad innebär det att föreningen måste ha en laglig grund för behandling av personuppgifter?
3. Vad kan idrottsföreningarna göra?
4. Vad finns det för stöd för idrottsföreningar och förbund?
5. Hur påverkar den nya lagstiftningen idrotten?
6. Vad gäller vid bildpublicering på föreningens hemsida och sociala medier?
7. Hur gör vi om vi vill fota vid en tävling/träning och inte känner alla som är där?
8. Vad gäller för barn som ansöker om medlemskap i förening?
9. Krävs skriftligt godkännande av medlemsavtalet eller kan det vara muntligt?
10. Måste vi ta in samtycke från alla medlemmar?
11. Kan vi ha kvar våra kontaktlistor till styrelse och ledare på webben?
12. Måste en leverantör av tävlingssystem ha ett biträdesavtal med arrangören?
13. Vad gäller vid publicering av resultatlistor?
14. Måste också kursanmälan ha ett godkännande av avtalet?
15. Måste uppgifter som har getts i samband med en kurs raderas efter kursen?

Du hittar svar till ovanstående 15 frågor på följande webbsida hos Riksidrottsförbundet:
> Vanliga frågor

Se även
Artiklar och blogginlägg:
> Artiklar & tips för småföretag om GDPR, personuppgifter och personuppgiftsbiträdesavtal
> Hur påverkar nya dataskyddsförordningen (GDPR) företag och organisationer?
> Hur påverkar GDPR e-postmarknadsföring och nyhetsbrevsutskick?
Om MultiMailer:
> SamLogic MultiMailer – E-postprogram för föreningar och organisationer

Datainspektionen: Idag stärks skyddet av den personliga integriteten

Logotype - DatainspektionenIdag den 25 maj 2018 gick den nya dataskyddsförordningen (GDPR) från EU i kraft. Med anledning av det publicerade och mejlade Datainspektionen ut följande pressrelease idag:

Datainspektionen: Idag stärks skyddet av den personliga integriteten

Idag den 25 maj börjar dataskyddsförordningen, GDPR, att tillämpas i Sverige och övriga EU. Den nya lagstiftningen stärker rättigheterna och ökar skyddet för medborgarna och ställer högre krav på företag, myndigheter och andra som hanterar personuppgifter.

Idag upphör personuppgiftslagen att gälla i Sverige. Den ersätts av dataskyddsförordningen som på engelska förkortas GDPR. Den nya lagstiftningen är gemensam för hela EU. I korthet innebär den att individers rättigheter stärks samtidigt som kraven ökar på företag, myndigheter och andra som hanterar personuppgifter.

– Det här är en av de största integritetsstärkande reformerna någonsin, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

En viktig nyhet är att företag och andra som hanterar personuppgifter tydligt måste informera om varför de gör det, vad uppgifterna ska användas till, hur länge ska sparas och om uppgifterna kommer att lämnas vidare till andra aktörer.

– Som enskild har du rätt att få tillgång till dina uppgifter, invända mot hur uppgifterna används, få felaktiga uppgifter rättade och att få flytta uppgifterna. I vissa fall har du även rätt att få uppgifter borttagna. Det ökar din kontroll över hur dina uppgifter används.

Företag, myndigheter och andra som samlar in uppgifter har ett tydligt ansvar för hur de hanterar personuppgifter. De måste kunna visa att de tar ansvar, bland annat ställs krav på att de dokumenterar hur de resonerat när de samlar in och använder personuppgifter.

– Personuppgiftslagen tillkom före internet, smarta mobiler, Google och Facebook. Nu träder vi in en ny era med ett modernare och starkare integritetsskydd, säger Lena Lindgren Schelin.

Läs mer om dataskyddsförordningen (GDPR)
På Datainspektionens webbplats finns mängder med information om dataskyddsförordningen, både för enskilda och för de som samlar in och hanterar personuppgifter.

Webbkopia: www.datainspektionen.se/nyheter/idag-starks-skyddet-av-den-personliga-integriteten
   

Se även
> Hur påverkar nya dataskyddsförordningen (GDPR) företag och organisationer?
> Datainspektionens checklista för personuppgiftsansvariga och GDPR-guiden