Google Analytics förbjuds i Sverige – vilka alternativ finns det?

Som vi tog upp i detta blogginlägg så fälldes fyra svenska bolag (CDON, Coop, Dagens Industri och Tele2) av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) för deras användning av Google Analytics för insamling av besöksdata på webben. Det här innebär att det i praktiken är förbjudet att använda Google Analytics för att samla in och analysera data om webbplatsbesökare. Detta eftersom det bryter mot GDPR. Huvudproblemet är att data kopplad till personer överförs till USA, vilket i dagsläget inte är förenligt med GDPR. Du kan läsa några artiklar om detta här:

> Svenska IMY slår fast: Google Analytics överträder GDPR (Dagens Teknik)
> Google Analytics är väldigt olagligt: “Ingen överraskning” (Realtid)
> Varför är inte Google Analytics 4 ett GDPR-kompatibelt alternativ (Digitalist)

Frågan många ställer sig nu är: Vad gör man nu?

Svaret på den frågan är: det finns alternativ. Alternativ som är GDPR-kompatibla.

GDPR-kompatibla alternativ till Google Analytics
Det finns flera bra alternativ till Google Analytics. Många rekommenderar den öppna analysprodukten Matomo. Bland annat gör it-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka det. I en intervju på nyhetssajten Realtid säger han: ”Matomo är det närmaste du kommer en rak ersättare till Google Analytics”. Han säger också: ”Med Matomo överför organisationen aldrig insamlade personuppgifter till ett land utan adekvat dataskydd.”.

Matomo

Läs mer om Matomo här:

> Matomo Analytics – The Google Analytics alternative that protects your data
> Matomo (information på Wikipedia)
> Nu är Google Analytics universal borta – så vad gör vi nu?

Om man vill behålla Google Analytics – finns det inget man kan göra?
Om man vill fortsätta använda Google Analytics. Finns det något man kan göra? Kanske, men det är komplicerat. Man måste använda en proxy och man måste säkerställa att all data är helt anonymiserat. Denna artikel tar upp detta:

> Trots IMY:s beslut – så kan du behålla Google Analytics