Misstagen du bör undvika när du skapar nya nyhetsbrev

Att ta fram ett nyhetsbrev som visas korrekt i de vanligaste e-postklienterna, webbläsarna och enheterna (PC, Mac och mobila enheter) är inte så enkelt längre eftersom det inte finns någon gemensam standard för e-postformatet. Även om du använder ett nyhetsbrevsverktyg såsom MultiMailer så är det en del saker man måste tänka på. Fastän du testar och skickar till dig själv och allt ser bra ut på dina egna enheter så är det ingen garanti för att ditt nyhetsbrev kommer att visas korrekt hos alla dina mottagare eftersom det finns så många olika e-postklienter, webbläsare och enheter att ta hänsyn till.

Viktigt att tänka på när du skapar nya nyhetsbrev
När man skapar ett nytt nyhetsbrev är det lätt hänt att man gör något av nedanstående misstag:

– Skapar ett mejl med alltför avancerad design
Detta händer ibland när man anlitar en professionell hemsidedesigner och låter personen ta fram ett nyhetsbrev också. Då är risken stor att personen, om han/hon saknar erfarenhet av nyhetsbrev, använder samma teknik i nyhetsbrevet som på hemsidan. Men det fungerar dessvärre inte hos många e-postklienter eftersom dessa inte hanterar lika avancerad HTML-kod som webbläsare. Resultatet kan då blir förvrängda mejl.

– Formaterad text hämtas från en källa som inte är HTML 
Ett klassiskt misstag är att hämta formaterad text direkt från t.ex Microsoft Word och klistra in det i ett HTML-nyhetsbrev. Det ser bra ut i editorn men när du skickar ut det så blir resultatet någonting helt annat hos vissa e-postklienter. Orsaken till detta problem är att två olika system för att visa text blandas och det kan inte alla mottagare hantera.

– Nyhetsbrevsmallen har blivit skadad
När man skapar ett nytt nyhetsbrev ska man helst utgå ifrån en tom nyhetsbrevsmall där man lägger in nya texter och bilder. Men av tidsskäl så utgår man ofta istället ifrån föregående nyhetsbrev och byter ut texter och bilder varefter man sparar nyhetsbrevet. Faran med detta arbetssätt är att om man råkar göra ett litet fel som man inte upptäcker, så kommer detta fel att fortplanta sig även till kommande nyhetsbrev. Riktigt besvärligt blir det om felet inträffar ”under ytan” i HTML-koden och bara visas hos vissa e-postklienter. Då kan man själv vara omedveten om felet.

Det är alltid vissa skillnader mellan olika e-postklienter
En annan sak som man måste vara medveten om är att det alltid är skillnader mellan olika e-postklienter när det gäller hur de visar nyhetsbrev. Det är i regel svårt att få ett nyhetsbrev att se exakt likadant ut i alla e-postklienter, så man får ha lite överseende med att de visas lite olika. En vanlig skillnad är att avstånden mellan texter och objekt kan variera lite. Vad man däremot alltid ska kontrollera är att det ser bra ut, trots olikheterna.

Fler tips finns att läsa i våra artiklar om nyhetsbrev.

Lämna ett svar