Artiklar & tips för småföretag om GDPR, personuppgifter och personuppgiftsbiträdesavtal

I det här blogginlägget länkar vi till webbsidor som riktar sig till småföretagare och som innehåller information och tips om den nya dataskyddsförordningen (GDPR) som börjar gälla 25 maj 2018. Sidorna tar upp de vanligaste frågorna om GDPR, personuppgifter, personuppgiftsbiträdesavtal mm, med fokus på hur det påverkar mindre företag.

Logotype - DatainspektionenDatainspektionen: Allmän beskrivning av GDPR för småföretag
Datainspektionen har tagit fram ett PDF-dokument som ger en allmän beskrivning av vad små företag ska tänka på när de ska anpassa sin verksamhet till den nya dataskyddsförordningen (GDPR):
> Dataskydd – Bättre regler för små företag (PDF)

Visma Spcs: 8 artiklar om GDPR-relaterade frågor
Logotype - Visma SpcsFöretaget Visma Spcs har tagit fram flera informativa artiklar om GDPR som vänder sig till småföretag. Dessa artiklar ger bland annat svar på följande frågor:

1. GDPR – Vad är GDPR?
2. Påbörja anpassningen – Hur påverkar GDPR ditt företag?
3. Lagens krav – Vad måste göras?
4. 5 missuppfattningar om anställda och GDPR – Hur ska personuppgifter hanteras?
5. Föreningar och GDPR – Klarar din förening GDPR?
6. Personuppgiftsbiträdesavtal – Vad innebär det egentligen?
7. Ha koll på GDPR – Ja, varför ska du ha koll på GDPR?
8. GDPR-checklista – Har du gjort de anpassningar som krävs?

Du hittar länkar till artiklarna på följande webbsida:
> Småföretag: Så påverkar Dataskyddsförordningen (GDPR) er!

Björn Lundén Information: 11 frågor och svar om GDPR och personuppgifter
Logotype - Björn LundénPå webbsajten Björn Lundén Information hittar du svar till följande vanliga frågor om dataskyddsförordningen (GDPR):

1. Varför införs GDPR?
2. Är det tillåtet enligt dataskyddsförordningen (GDPR) att skicka fakturor via mejl?
3. Gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR) bara företag eller även privatpersoner?
4. Om en kund hävdar rätten att bli glömd enligt dataskyddsförordningen (GDPR) måste vi radera allt om den personen?
5. Kan man inte skicka lönespecifikationer med mejl då GDPR börjar gälla?
6. Vad innebär rätt till dataportabilitet?

Webbsajten förklarar även vad som menas med en personuppgift och vilka rättsliga grunder man kan använda sig av för att samla in personuppgifter. Några frågor som du får svar på är:

7. Vad är en personuppgift?
8. Vad är ”känsliga personuppgifter”?
9. När får du samla in personuppgifter?
10. Vilka är de viktigaste rättsliga grunderna som företag kan använda för att samla in personuppgifter?
11. Vad ska du informera om när du samlar in personuppgifter?

Du kan läsa svaren till frågorna ovan på de här två webbsidorna:
> Svar till frågorna 1-6: GDPR – 6 frågor och svar
> Svar till frågorna 7-11: GDPR – vad är en personuppgift?

Logotype - FöretagarnaFöretagarna: 47 vanliga frågor om GDPR
Under Företagarnas live-sändning tidigare i år om GDPR skickade Sveriges företagare in hundratals frågor, och på Företagarnas webbsida har 47 av de vanligaste frågorna besvarats av Företagarnas jurister. Några av frågorna som fått svar är:

1. Vad innefattar begreppet ”personuppgifter”?
2. Omfattas mitt kundklubbsregister av den nya lagstiftningen?
3. Omfattas kontokorts/Swish-betalningar av GDPR?
4. Hur ska jag hantera mitt kundregister som jag byggt upp fram t o m den 24 maj 2018, d.v.s. det som skapas via ordrar i min webbshop?
5. Måste kunden särskilt ge sitt samtycke eller klassas ett köp som samtycke?
6. Måste man ta bort tidigare registrerade uppgifter på gamla kunder/ leverantörer (i faktureringssystem ut till kund eller leverantörsuppgifter)?
7. Bokföringslagen som säger att jag ska spara bokföring på papper och digitalt i 7 år, står den över GDPR?
8. Skall uppgifter rensas bort på eget initiativ eller räcker det att jag har rutiner så att det kan ske när någon så begär?
9. Hur ska befintliga distributionslistor som företag byggt upp för deras nyhetsbrev eller andra utskick hanteras?
10. Får företag inte bygga upp kontaktlistor på kunder/leverantörer/nyckelkontakter inom privat och offentlig sektor för ev. nyhetsbrev, sporadiska nyhetsutskick, julhälsningar m.m?

Du hittar svaren till ovanstående 10 frågor och samt svaren till ytterligare 37 frågor på följande webbsida på Företagarnas hemsida:
> 47 vanliga frågor om GDPR

Se även
> Hur påverkar nya dataskyddsförordningen (GDPR) företag och organisationer?
> 20 tips & råd om GDPR avseende e-post och e-postmarknadsföring
> Vad använder Datainspektionen MultiMailer till?

Det här inlägget postades i Artiklar - Marknadsföring, GDPR. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar