Hur man infogar en ActiveX-komponent i Visual Basic 2010 och Excel 2010

ActiveX är en teknik från Microsoft som har funnits sedan 1996 för att hantera komponenter i program. Även om tekniken snart fyller 20 år så används den ofta än idag. De senaste versionerna av många verktyg från Microsoft (t.ex Microsoft Visual Studio 2012 och Microsoft Office 2013) har stöd för ActiveX-tekniken. Även den senaste versionen av webbläsaren Internet Explorer har stöd för ActiveX-komponenter.

ActiveX-komponenter (även kallad ActiveX-kontroller) är bäst lämpade för applikationer som körs lokalt i en dator, dvs sk skrivbordsapplikationer (desktop applications), men ActiveX-komponenter används även i andra sammanhang. Exempelvis används ActiveX-tekniken för vissa av de tilläggskomponenter som körs i webbläsaren Internet Explorer. En sådan vanlig tilläggskomponent är Adobe Flash Player, som visar filmer och interaktiva animationer på webbsidor (exempelvis på YouTube och webbtidningssajter).

ActiveX-komponenter i Visual Basic 2010 och Excel 2010
Vi har precis publicerat två blogginlägg på vår engelska blogg som visar hur man infogar en ActiveX-komponent i ett Visual Basic 2010-projekt (via utvecklingsverktyget Visual Studio 2010) och i ett Excel-kalkylark (via kalkylprogrammet Excel 2010):

> How to add an ActiveX component to a Visual Basic 2010 project
> How to add an ActiveX component to an Excel 2010 sheet

Installation av en ActiveX-komponent
Vi har även tagit fram ett blogginlägg som går igenom vad man ska tänka på när man installerar en ActiveX-komponent i en dator:

> How to install (and register) an ActiveX component

Lämna ett svar