Varför fungerar inte AutoRun med min CD / DVD-enhet?

Sedan Windows 95 så har alla versioner av Windows haft stöd för AutoRun-tekniken. Denna teknik ser till att program och menyer, som distribueras via CD / DVD-skivor, öppnas automatiskt när disken stoppas in i diskfacket.

Men ibland, på vissa datorer, så händer det inget när man stoppar in CD- eller DVD-skivan i skivfacket. Alternativt så visas ett fönster med titeln ”Spela upp automatiskt” på skärmen. Detta fönster innehåller en lista på åtgärder som kan göras med skivan. För att starta programmet eller öppna menyn får man klicka på namnet på programmet / namnet på menyn i listan som visas. Detta fönster kan t.ex se ut så här:

Spela upp automatiskt
Vad är orsaken till detta?

Orsaken till att det blir så här ibland är att en systeminställning i Windows är inställd på att antingen visa fönstret ”Spela upp automatiskt” eller att inte utföra någon åtgärd alls, när en skiva stoppas i skivfacket. Denna inställning kan dock ändras, och här nedan visar vi hur du kan ändra denna inställning:

Om du använder Windows Vista eller Windows 7
1. Öppna Windows startmeny
2. Klicka på alternativet Kontrollpanelen
3. Klicka på alternativet Maskinvara och ljud
Kontrollpanelen - Maskinvara och ljud

4. Klicka på Spela upp automatiskt
Kontrollpanelen - Spela upp automatiskt

5. Lokalisera alternativrutan Programvara och spel
6. Ändra alternativet där till ”Installera eller kör programmet från mediet”
Installera eller kör programmet från mediet

7. Klicka på knappen Spara

Om du använder Windows 8 eller Windows 8.1
Om du använder Windows 8 eller Windows 8.1 så ändrar du på samma inställning som ovan. Däremot är metoden för att öppna kontrollpanelfönstret ”Spela upp automatiskt” annorlunda. Den enklaste metoden är att söka efter detta fönster genom att använda sökfunktionen i Windows 8/8.1 och söka efter ”Spela upp automatiskt”. Ett alternativ med detta namn visas då på skärmen, och du klickar på detta alternativ (se bild nedan).

Sök efter 'Spela upp automatiskt'

Sedan följer du instruktioner från och med punkt 5 här ovan.

Sammanfattning
Om du väljer alternativet ”Installera eller kör programmet från mediet” så kommer din diskenhet att ha fullt stöd för AutoRun i fortsättningen. Det innebär att när du stoppar in en skiva som ställts in för att hantera Autorun, så kommer programmet eller menyn att öppnas helt automatiskt, utan att användaren behöver klicka någonstans.

Om du har en engelsk Windows
Om du har en engelsk Windows så kan du följa instruktionerna i detta blogginlägg, som vi publicerat på vår engelskspråkiga sajt, istället:
> Why does not AutoRun work with my CD / DVD drive?

Läs även
Ibland finns det situationer då ovanstående åtgärder inte är tillräckliga för att aktivera full Autorun för en diskenhet. Du kan läsa mer om detta i denna artikel på vår webbsajt:
> Hur du aktiverar / inaktiverar AutoRun för en enhet (med hjälp av Windows-registret)

Lämna ett svar