Ny strategi behövs för e-postutskick (del 1)

Vissa verksamheter är speciellt drabbade av coronaviruset (covid-19) och för många av dem så har e-postutskick varit den viktigaste marknadsföringskanalen för att sälja sina produkter och tjänster. Nu i dessa tuffa tider när många verksamheter står stilla så är det många som gör uppehåll med sina e-postutskick vilket är helt naturligt men det medför flera nackdelar.

Nackdelar med att sluta göra e-postutskick
Att göra uppehåll med utskicken medför en del nackdelar. Frånsett det uppenbara att man tappar intäkter pga utebliven försäljning, så finns det tekniska och marknadsföringsrelaterade nackdelar som många inte tänker på eller känner till när man ska återuppta utskicken:

– Fler e-poststudsar. Om man har ett längre uppehåll med sina utskick så ökar antalet e-poststudsar eftersom folk byter e-postadress ofta. Och nästa gång man ska göra ett utskick så blir studsfrekvensen väldigt hög. Detta medför att avsändarens rykte påverkas negativt av de filter som avgör om mejlen ska klassas som skräppost eller inte.

– Minskad regelbundenhet. Gör man utskick varje månad så är det också något som mottagande servrar bedömer positivt för avsändarens rykte. Detta kan avgöra om mejlen hamnar i skräppostmappen eller i inkorgen.

– Negativt för varumärket. Det har även betydelse rent marknadsföringsmässigt. Det är viktigt att bibehålla kontakten med potentiella kunder för att ”påminna” om företagets produkter och tjänster.

Folk är i chock
När jag diskuterade ovanstående med en av våra kunder så sa han så här:

”Förstår vad du menar. Jag har varit marknadsförare i 30 år. Medveten om att man måste marknadsföra sig även i dessa tider så man kommer starkt ur. Nu har det varit en tvärnit. Folket är lite i chock. Det spelar ingen roll vad man säger när motparten inte lyssnar. Och sedan rent krasst måste man se över utgifterna.”

Och han har helt rätt. Men finns det någon lösning?

Informativa mejl är lösningen
Med tanke på dagens situation så måste man inse fakta; att sluta göra utskick är inte bra på sikt men just nu är det inte läge att försöka ”sälja” via mejl utan det gäller att få mottagarna att ”lyssna”. Genom att ändra innehållet i mejlen så att de blir mer informativa istället för ”säljande” så kan du uppnå det.

För många av dina kunder kommer det ”tyvärr” att finnas mer tid över för att läsa och lära sig saker, och det är något som du nu kan använda dina nyhetsbrev till, för att bibehålla och förstärka kontakten med dina kunder, och samtidigt öka deras förtroende för dig genom att du delar med dig av din kunskap.

Apollo ändrade strategi för sina e-postutskick
ApolloEtt företag som ändrat strategi för sina e-postutskick är reseföretaget Apollo. För Apollo har alla resor i stort sett upphört. Att sälja resor är i praktiken nästan omöjligt just nu. Men de fortsätter att skicka ut nyhetsbrev men har nu en annan typ av innehåll än förut. De skickar nu ut informativa mejl istället för sina traditionella nyhetsbrev där de marknadsför och säljer resor. Här är några exempel:

> Apollo: Platserna och resmålen ni gillade mest
> Apollo: Gör en lyxig hotellfrukost – hemma!
> Apollo: Detta drömmer våra medarbetare om

Grekland

Apollo har även försökt anpassa vissa av deras produkter till nya förhållanden, och erbjuder nu träning med dem i Sverige. Som t.ex (trygga) träningsaktiviteter i Stockholm:

Yoga> Apollo: Träning i Stockholm i sommar! Häng med du också

Apollo har anpassat sig till den nya situationen; istället för att skicka ut mejl där de ska sälja resor så skickar de nu ut intressanta informativa nyhetsbrev till sina kunder med ett nytt innehåll. På så sätt håller de intresset uppe för deras resor samtidigt som de bibehåller en god kundrelation.

Läs även:
> Ny strategi behövs för e-postutskick (del 2)
> 5 tips för effektiv marknadsföring med e-post
> 5 tips om varför du ska mejla dina kunder i semestertider