Så skyddar du din e-postadress mot bluffmejl och nätfiske

SPFI samband med semestertider så ökar antal bluffmejl och nätfiskeförsök. Ett sätt att förhindra detta är att ha rätt SPF-inställningar för sin domän. I det här blogginlägget kan du bl a läsa om vad SPF är, varför det är så viktigt att ha rätt inställningar och hur du gör för att kontrollera SPF för din domän.

Under sommaren ökar bluffmejlen
Under sommaren då ordinarie ekonomiansvariga har semester ökar antal bluffmejl (mejl med falska avsändare) och försök till nätfiske, t.ex falska fakturor och försök att komma över kontouppgifter och lösenord mm.

För att förhindra att andra skickar ut bluffmejl med din domän som avsändare så behöver du kontrollera att din domän har rätt SPF-inställningar hos ditt webbhotell. Med rätt inställningar minskar du även risken att din e-post klassas som skräppost (spam).

Vad är SPF?
SPF, som är en förkortning av Sender Policy Framework, är en metod för att godkänna (vitlista) e-postservrar som får skicka e-post för din domän. Om en ej godkänd e-postserver skickar ett mejl med din domän som avsändare så vet mottagaren om det och kan varna eller blockera mejlet.

Så kontrollerar och uppdaterar du dina SPF-inställningar
I följande artikel beskriver vi hur man kontrollerar SPF och hur man kan uppdatera sin domän med rätt SPF-inställningar hos de största webbhotellen i Sverige:

> Varför SPF är viktigt & hur du uppdaterar SPF på ditt webbhotell

Se även följande artiklar hos Loopia och Binero:
> Hur undviker jag att drabbas av nätfiske?
> E-postautentisering vanligare – men attackerna fortsätter öka

Lämna ett svar