Så hanterar du studsar som uppstått pga spamklassning, blockering eller DMARC-överträdelser

När man gör e-postutskick så är det alltid ett antal mejl som inte kommer fram till mottagarna. Istället får man i de flesta fall ett returmejl med ett felmeddelande eller ett informationsmeddelande som beskriver varför mejlet inte kunde nå e-postmottagaren. Ett sådant returmejl brukar kallas för en ”e-poststuds” eller ”studs”.

StudsEn studs uppkommer ofta pga att det är något fel på e-postadressen eller hos mottagaren. Det kan vara att e-postadressen har upphört att fungera, är felstavad eller att mottagarens inkorg är full. Eller att mottagarens server är temporärt nere och ur funktion.

Men alla studsar är inte sådana. En studs kan också uppstå pga att:

– mejlet blivit spamklassat
– mejlet blivit blockerat av ett anti-spamfilter
– pga överträdelser av DMARC-regler

E-postadressen är alltså fullt fungerande vid tidpunkten för utskicket, men pga felaktiga inställningar eller pga textinnehållet i ditt specifika brev har mejlet stoppats och en studs alstrats istället.

I vårt e-postverktyg MultiMailer skiljer vi på sådana studsar från andra studsar genom att ge dem en annan färg i listan i fliken E-poststudsar. Vi förklarar mer i detta blogginlägg.

Fliken 'E-poststudsar'

Det finns även funktioner i MultiMailer för att markera sådana här studsar på enkelt sätt. Därefter kan man exportera dem till t.ex Excel för vidare bearbetning eller radera dem från listan med e-poststudsar.

Viktigt att underhålla utskickslistorna
Det är viktigt att man underhåller sina utskickslistor så att man har e-postadresser med bra kvalitet och därmed får få studsar. Studsfrekvensen bör understiga 5%, eftersom för många studsar gör att dina nyhetsbrev riskerar att bli spamklassade. Läs mer i denna artikel.

  
Se även
> Hur kommer det sig att textfärgen för vissa studsar i fliken E-poststudsar är blå eller lila?
> Så markerar du enkelt studsar som alstrats av spamfilter eller pga DMARC-problem
> Så tar du bort studsar som alstrats av spamfilter eller pga DMARC-problem

Samt även
> Så förhindrar du att dina bästa kunder studsar bort
> Så fungerar studshanteringen och spärrlistorna i MultiMailer
> Viktigt med SPF, DKIM, DMARC – om du skickar e-post / nyhetsbrev