Frågor och svar om MultiMailer Premium Server

Premium ServerNedan hittar du mer information och svar till några vanliga frågor om MultiMailer Premium Server.

Allmänna frågor om MultiMailer Premium Server

Fråga 1
F: Vad är MultiMailer Premium Server?
S: Visa svar
MultiMailer Premium Server (MPS) är en tilläggstjänst för de MultiMailer-användare som underhåller sina e-postlistor aktivt och har en e-postavsändare med ett bra rykte. MPS är den bästa e-postserverlösning vi kan erbjuda och ger maximal leveransbarhet och framkomlighet för nyhetsbrev, informationsbrev och andra typer av mejl.
  
  
Fråga 2
F: Vad menas med en e-postavsändares rykte?
S: Visa svar
En e-postavsändares rykte är en slags poängsättning som e-postleverantörer/e-postservrar och antispamfilter ger till avsändare av mejl. En mängd olika faktorer påverkar vilken poäng och vilket rykte man får. Ett bra rykte ökar sannolikheten för att dina mejl når mottagarnas inkorgar. Ett dåligt rykte minskar sannolikheten och medför en risk att dina mejl istället hamnar i mottagarnas spamkorgar. Ett väldigt dåligt rykte kan i värsta fall innebära att vissa mejl inte levereras till mottagaren överhuvudtaget utan de stoppas någonstans på vägen (av ett filter). Några av de faktorer som påverkar e-postavsändarens rykte kan du läsa om i denna artikel (se nedre halvan av artikeln).
  
  
Fråga 3
F: Hur vet jag om min e-postavsändare har ett bra eller dåligt rykte?
S: Visa svar
Om du meddelar oss vilken e-postadress som du använder när du gör dina utskick så kan vi kontrollera vilket rykte din e-postavsändare har. Har den dåligt rykte får du även förslag på vilka åtgärder du kan vidta för att förbättra ryktet.
  
  
Fråga 4
F: Jag har MultiMailer / Professional, går det inte att använda MultiMailer Premium Server då?
S: Visa svar
Nej, du behöver använda MultiMailer / Enterprise (minst version 10.5.35) som har stöd för den här nya serverlösningen. När du beställer MPS så ingår fri uppgradering till MultiMailer / Enterprise (värde 1000 kr).
  
  
Fråga 5
F: Vad innebär det att MultiMailer Premium Server använder en Amazon SES-server från Amazon Web Services?
S: Visa svar
Under de mer än 20 år som vi utvecklat e-postverktyget MultiMailer har vi utvärderat många olika serveroperatörer och för ett antal år sedan kom vi fram till att Amazon Web Services (AWS) är bäst när det gäller att erbjuda auktoriserade e-postserverlösningar. Amazon Web Services har dessutom e-postservrar (Amazon SES-servrar) här i Sverige, vilket innebär flera stora fördelar (läs mer vid punkt 6 och 7 nedan).
  
  
Fråga 6
F: Vilka fördelar innebär det att utskicksservern finns i Sverige?
S: Visa svar
Den e-postserver som MPS använder till e-postutskicken är lokaliserad i mellersta Sverige. En av Amazons Web Services serverhallar i Västerås, Eskilstuna eller Katrineholm används för e-postutskicken. Det här innebär väldigt korta avstånd (i genomsnitt) mellan både avsändare och mottagare vilket ger väldigt bra utskicksprestanda. Det ger också en ökad framkomlighet eftersom en svensk välkänd server används.
  
  
Fråga 7
F: Uppfyller MultiMailer Premium Server GDPR?
S: Visa svar
Ja. Den e-postserver som används för e-postutskick är (som nämnts i punkt 5 och 6) lokaliserad i Sverige. Ingen kommunikation eller överföring av data sker med servrar utanför Sverige. (Även övriga servrar som MultiMailer använder för att hantera annan data, t.ex statistik, är lokaliserad i Sverige. Så hela MultiMailer är helt GDPR-anpassad.)
  
  
Fråga 8
F: Vad menas med att hela avsändardomänen verifieras?
S: Visa svar
Istället för att registrera och verifiera enskilda e-postadresser som tillhör en domän, så kan man registrera och verifiera hela domänen. Det innebär att du sedan kan använda valfria e-postadresser, med samma domännamn, för dina e-postutskick. Det krävs ingen registrering/verifiering av de enskilda adresserna.
  
  
Fråga 9
F: Ett av kriterierna för att använda MPS är att e-postavsändaren måste ha blivit korrekt uppvärmd. Efter att ha läst artikeln om uppvärmning av e-postavsändaren så tycker jag att det verkar både svårt och tidskrävande att genomföra en uppvärmning. Är det något ni kan hjälpa till med?
S: Visa svar
Ja, det kan vi göra. Har din e-postavsändare dessutom ett väldigt bra rykte så behöver man inte göra en fullständig uppvärmning som för en helt ny e-postavsändare utan man kan göra en förenklad uppvärmning vilket går mycket fortare.
  
   
Fråga 10
F: Ett annat av kriterierna är att min nyhetsbrevsmall ska testas, hur gör jag det?
S: Visa svar
Du mejlar oss din nyhetsbrevsmall/nyhetsbrev så genomför vi de tester som krävs. Vi kommer att testa ditt brev/din mall mot tjänsterna MultiMailer Preview Test och MultiMailer Spam Test.
  
   
Fråga 11
F: Varför är det så många kriterier/krav för att använda MultiMailer Premium Server?
S: Visa svar
På samma sätt som det är viktigt att din e-postavsändare har ett bra rykte så behöver den server som MPS använder bibehålla ett bra rykte och en förutsättning för detta är att alla som använder MPS uppfyller kriterierna.
  
   
Fråga 12
F: Vad innebär de kriterier som ni listar upp för att kunna använda MultiMailer Premium Server i praktiken för mig som aldrig använt MultiMailer tidigare?
S: Visa svar
I praktiken innebär det att för att kunna använda MultiMailer Premium Server så behöver du först göra MultiMailer-utskick i minst 1-2 år, och under den tiden ska du ha gjort regelbundna utskick minst 10-12 gånger/år med låg studsfrekvens, och använt MultiMailer Konfigureringstjänst för att ge din e-postavsändare rätt domäninställningar. Din e-postavsändare ska dessutom ha fått ett bra rykte under denna tid. Alternativt att du redan har en e-postavsändare med ett bra rykte. Då räcker det med att du värmer upp avsändaren enligt instruktionerna i denna artikel.
  
   
Fråga 13
F: Förra året köpte jag MultiMailer Konfigureringstjänst. Innebär det att dessa domäninställningar (för SPF/DKIM/DMARC) nu är onödiga?
S: Visa svar
Nej. De används fortfarande. Men inställningarna behöver utökas och man behöver även skapa en underdomän/subdomän till avsändardomänen för att kunna använda MPS.
  
   
Fråga 14
F: Vad är en underdomän/subdomän och hur används den av MultiMailer Premium Server?
S: Visa svar
Om du har avsändaradressen info@exempel.se så är din avsändardomän exempel.se. En underdomän/subdomän innebär att din avsändardomän ges ett prefix och kan exempelvis se ut så här: mejl.exempel.se. I detta fall är mejl prefixet. Andra exempel är: nyhetsbrev.exempel.se och utskick.exempel.se. Underdomänen/subdomänen kommer att användas vid kommunikation med andra servrar på internet. Det ger flera fördelar (läs mer vid nästa punkt). Underdomänen/subdomänen påverkar inte de e-postadresser du använder som avsändare utan de förblir opåverkade. All hantering sker ”under ytan”.
  
   
Fråga 15
F: Vilka är de största fördelarna med att använda en underdomän/subdomän?
S: Visa svar
Det finns två stora fördelar med detta. Fördel nummer 1 är att mottagande servrar lätt känner igen din server och om du har ett bra rykte så kommer de att tillåta din e-post i en stor utsträckning. Fördel nummer 2 är att det är lätt för mottagare och mottagande servrar att vitlista dig (manuellt eller automatiskt). Detta gör att fler av dina mejl kommer hamna i dina mottagares inkorgar.
  
  
Fråga 16
F: Kan jag fortsätta använda samma e-postadresser som tidigare som avsändare?
S: Visa svar
Ja. Om de har bra rykte så kan du fortsätta att använda samma e-postadresser som tidigare som avsändare för dina mejl.
  
  

   
Tekniska frågor om MultiMailer Premium Server

Fråga 1
F: Hur skapar man en underdomän/subdomän och hur får man den att samverka med MultiMailer Premium Server?
S: Visa svar
denna webbsida beskriver vi hur du gör för att skapa en underdomän/subdomän som samverkar med MultiMailer Premium Server.
  
  
Fråga 2
F: Vad händer rent tekniskt när man använder en underdomän/subdomän?
S: Visa svar
Se denna webbsida för information om vad som händer rent tekniskt när man använder en underdomän/subdomän jämfört med om man inte gör det.
  
  
Fråga 3
F: Vad händer om jag temporärt vill använda en annan domän som avsändare?
S: Visa svar
Om denna domän också är registrerad på MultiMailer Premium Server så går det bra. Det är bara att skicka ut. Om den inte är det, kommer det att visas ett felmeddelande när du försöker skicka ut. Finns denna domän eller e-postadress registrerad på vår standardserver, så kan vi temporärt byta till den för ditt utskick, om du meddelar oss.
  
  
Fråga 4
F: Kan jag ha en svarsadress med ett annat domännamn än den jag registrerat?
S: Visa svar
Ja. Det går bra att skicka ut mejl med en svarsadress/svarsdomän som är en annan än avsändarens adress/domän. Men det rekommenderas att använda samma domännamn eftersom vissa mottagande servrar kan se negativt på det och i vissa fall filtrera bort mejlet.
  
  

  
Frågor om priser och beställning

Fråga 1
F: Om jag beställer MultiMailer / Enterprise och MultiMailer Premium Server idag, när kan jag börja använda servern?
S: Visa svar
Det beror på vilket rykte din e-postavsändare har idag och om de kriterier som gäller för att använda MPS uppfylls. Vi behöver först göra olika tester mm för att kunna svara på när du kan använda MPS.
  
  
Fråga 2
F: Vad händer efter att jag beställt MultiMailer Premium Server?
S: Visa svar
Först skickar vi eventuellt några frågor till dig samt kontrollerar att du uppfyller kriterierna. Om allt är OK så ordnar vi de inställningar som behöver göras för din domän. När allt är klart och fungerar som det ska så mejlar vi dig en faktura.
  
  
Fråga 3
F: Hur länge gäller avtalet för MultiMailer Premium Server?
S: Visa svar
Avtalet för MultiMailer Premium Server gäller för 1 år i taget och vid förlängning genomför vi alla testerna som ingår i tjänsten på nytt för din e-postavsändare och din nyhetsbrevsmall/nyhetsbrev eftersom mycket förändras under 1 år. E-postfiltren blir striktare, det kommer nya modeller av mobiltelefoner/surfplattor/datorer och e-postklienterna/operativsystemen uppdateras dessutom ständigt.
  
  
Fråga 3
F: Vad kostar MultiMailer Premium Server?
S: Visa svar
Aktuella priser och beställning av MultiMailer Premium Server kan göras via nedanstående webbsida, som även beskriver de olika beställningsalternativ som finns:

> Beställning av MultiMailer Premium Server

  
  

  
Fler frågor om MultiMailer Premium Server
Har du fler frågor eller om du vill veta mer om MultiMailer Premium Server eller om du vill att vi ska testa om din e-postavsändare och nyhetsbrev uppfyller ovanstående kriterier, då kan du kontakta oss genom att ringa 070-397 14 91 eller mejla info@samlogic.com.