Alla våra 2014-program är skyddade mot Heartbleed-buggen

I detta blogginlägg kunde du läsa om den omskrivna Heartbleed-buggen och att vi har uppdaterat MultiMailer 2014 för att inte kunna påverkas av den. Vi har även uppdaterat verktygen Visual Installer 2014 och VB Super Library 2014 på motsvarande sätt.

Precis som med MultiMailer så berörs du enbart om du använder antingen Twitter-funktionen i Visual Installer 2014 eller Twitter-komponenten i VB Super Library 2014. Det är den enda funktion/komponent som använder OpenSSL. Inga andra funktioner eller komponenter gör det.

Men eftersom Heartbleed-buggen främst drabbar servrar så har riskerna på en klientdator varit mycket små, även om du skulle använt Twitter-funktionaliteten i Visual Installer 2014 eller VB Super Library 2014. Men för att vara helt på den säkra sidan så rekommenderar vi ändå alla som använder Visual Installer 2014 eller VB Super Library 2014 att ladda hem de senaste versionerna av dessa verktyg och installera dem. Du kan ladda ned dem här:

> Nedladdningssida: Visual Installer 2014 och VB Super Library 2014

Publicerat i Information - Produkter | Lämna en kommentar

Ny uppdatering av MultiMailer 2014 – med många nya funktioner

ProgramuppdateringEn uppdaterad version av e-postverktyget SamLogic MultiMailer 2014 kan nu laddas ned från vår hemsida (nedladdningslänk finns längst ned i blogginlägget). Alla som har 2014-versionen av MultiMailer eller prenumererar på MultiMailer kan ladda ned den kostnadsfritt. Versionsnumret är 8.5.22 och uppdateringen innehåller ett stort antal nya funktioner och förbättringar, samt har uppdaterats med ett skydd mot Heartbleed-buggen. Här nedan presenteras några av nyheterna:

- En ny meny med namnet Skapa länk har lagts till MultiMailers gränssnitt. Där finns alla funktioner som hanterar klickbara länkar samlade. Både äldre funktioner och helt nya funktioner finns där. Bilden nedan visar hur den nya menyn ser ut. Läs mer här.

En ny meny med namnet 'Skapa länk' har lagts till

- Du kan nu på ett enkelt sätt infoga ikoner och symboler till länkar i nyhetsbrev via en ny funktion som vi lagt till. En ny dialogruta har tagits fram för att hantera detta. Bilden nedan visar hur den nya dialogrutan ser ut. Läs mer här.

Via denna dialogruta kan du infoga en ikon/symbol till en länk

- Du kan nu ladda upp dokument (t.ex PDF-dokument) till vår webbserver. En klickbar länk skapas automatiskt och när din nyhetsbrevsläsare klickar på länken så öppnas dokumentet. Det ger snabbare utskick eftersom dokumentfilen inte behöver skickas ut (bifogas med) med nyhetsbrevet. Allt sköts via en ny dialogruta som vi tagit fram (se bild nedan). Läs mer här.

Via denna dialogruta kan du ladda upp dokument till vår server

- MultiMailer har nu stöd för Microsoft OneDrive (fd SkyDrive). Med hjälp av OneDrive kan du dela nyhetsbrev, mailing-listor, spärrlistor och vissa datafiler via Internet med andra som använder MultiMailer, eller mellan din dator hemma och på kontoret. Läs mer här.

Microsoft OneDrive

- Webbformulären för prenumerationer, avprenumerationer och adressbyten finns nu även på serbiska. Sedan innan finns de i de nordiska språken samt engelska, tyska och spanska. Läs mer.

- Kontroll av att rätt avprenumerationslänk används i nyhetsbrev har införts.

- Funktionerna för att infoga klickbara länkar i nyhetsbrev har förbättrats och är nu mer flexibla. Det är inte längre nödvändigt att markera en text för att specificera en länktext utan du kan skriva in valfri länktext direkt i dialogrutan. Läs mer här.

- Nytt tangentbordskommando (CTRL-T) har införts för att snabbt kunna skicka ett testmeddelande. Är smidigt när du håller på och ta fram ett nytt nyhetsbrev och snabbt vill se hur det ser ut i en e-postklient.

- Nyhetsbrevspubliceringsfunktionen (funktionen för att ladda upp kopior av nyhetsbrev på webben) har förbättrats och är nu mer kompatibel med olika typer av brandväggar. Även felhanteringen har förbättrats och detaljerade rapporter kan nu fås vid behov. Läs mer här.

Publiceringsfunktionen för nyhetsbrev

- Det är nu möjligt att bestämma om internetadresser i länkar automatiskt ska konverteras till gemener eller inte. Du byter inställning i dialogrutan Alternativ.

Nytt alternativ i dialogrutan 'Alternativ': Omvandla eventuella versaler i länkadresser till gemener

- MultiMailer har uppdaterats till att använda den senaste versionen av OpenSSL (version 1.0.1g), som innehåller en buggfix mot den omskrivna Heartbleed-buggen. Läs mer här.

Nedladdningsidor för uppdatering av MultiMailer 2014
Om du har SamLogic MultiMailer 2014 installerad på din dator så kan du ladda ner den uppdaterade versionen av MultiMailer 2014 från någon av nedanstående nedladdningssidor:
> Nedladdningssida för SamLogic MultiMailer 2014 / Standard
> Nedladdningssida för SamLogic MultiMailer 2014 / Professional
> Nedladdningssida för SamLogic MultiMailer 2014 / Enterprise

Om du har MultiMailer 2013 eller äldre
Om du har MultiMailer 2013, eller en äldre version av MultiMailer, så kan du istället uppgradera till den nya versionen till ett förmånligt uppgraderingspris:
> Uppgradera till SamLogic MultiMailer 2014

Publicerat i Funktioner - Program, Nyheter - MultiMailer | Lämna en kommentar

MultiMailer har uppdaterats till att använda senaste versionen av OpenSSL

The Heartbleed bugFör några dagar sedan kunde vi läsa om en allvarlig bugg i OpenSSL, med namnet ”The Heartbleed bug”, som möjliggör att användarnamn, lösenord, kontonummer, krypteringsnycklar mm kan läsas helt öppet från en server. Denna bugg drabbar främst servrar, men i teorin så kan även en klientdator drabbas, även om det inte är lika sannolikt.

Vårt e-postverktyg MultiMailer använder sig av OpenSSL vid kommunikation med Twitter. Även om riskerna är små att något händer (det är främst servrar som är i farozonen) så har vi för att vara på den säkra sidan uppdaterat MultiMailer till att använda den allra senaste versionen av OpenSSL, där en buggfix till denna säkerhetslucka ingår.

Vi har uppdaterat MultiMailer från att använda OpenSSL 1.0.1e till att använda OpenSSL 1.0.1g, som är den senaste versionen av OpenSSL. Från och med version 8.5.22 av MultiMailer 2014 så installeras OpenSSL 1.0.1g med MultiMailer.

När använder MultiMailer OpenSSL?
MultiMailer använder OpenSSL vid kommunikation med Twitter, när du postar en tweet via Arkiv – Twitter. Men aldrig i något annat sammanhang. Så om du aldrig har använt Twitter-funktionen i MultiMailer så har heller inga funktioner i OpenSSL använts. Men om du använder Twitter-funktionen ibland så rekommenderar vi er att uppdatera MultiMailer till den senaste versionen av programmet.

Vilka har riskerna varit att använda Twitter-funktionen i MultiMailer?
Riskerna har varit mycket små eftersom det främst är servrar som drabbas och inte klientdatorer. Sedan har MultiMailer enbart använt OpenSSL vid kommunikation med Twitters server, som är en pålitlig server med hög säkerhet. Det är när en klient eller en server kommunicerar med en mindre pålitlig motpart, med mindre seriösa avsikter, som risknivån höjs kraftigt. Sedan är det så att även om någon skulle ha utnyttjat denna bugg mot Twitter, så har de inte haft någon möjlighet att starta en kommunikation mot en dator med MultiMailer installerad eftersom det alltid är MultiMailer som påbörjar en kommunikation, och väljer vilken server den vill kommunicera med. Men för att få ned riskerna till noll så rekommenderar vi alla att uppdatera sin version av MultiMailer till 8.5.22.

(Sedan kan det tilläggas att Twitter skriver på sin sajt att de inte drabbats av denna bugg, så sannolikheten att någon hackat sig in på deras server och sedan utnyttjat denna bugg mot andra är då minimal. Ytterligare information finns i denna artikel på PC World)

Använder någon av SamLogics servrar OpenSSL?
Nej, vi använder inte OpenSSL på någon av våra servrar, så de är helt säkra från denna bugg. Det är endast Twitter-funktionen i programmet MultiMailer som använder OpenSSL.

Hur vet jag vilken version av MultiMailer som jag har?
Du kan på ett enkelt sätt kontrollera vilken version av MultiMailer som du har genom att öppna menyn Hjälp i MultiMailer och sedan välja menyalternativet Om SamLogic MultiMailer. Till höger om texten Version ser du aktuellt versionsnummer för din MultiMailer (se röd understrykning i bilden nedan).

Här kan du se vilken version av MultiMailer som du har

Här laddar du ned en uppdatering av MultiMailer 2014
Om du har SamLogic MultiMailer 2014 installerad på din dator så kan du ladda ner den uppdaterade versionen av MultiMailer 2014 (version 8.5.22) från någon av nedanstående nedladdningssidor:
> Nedladdningssida för SamLogic MultiMailer 2014 / Standard
> Nedladdningssida för SamLogic MultiMailer 2014 / Professional
> Nedladdningssida för SamLogic MultiMailer 2014 / Enterprise

Om du har MultiMailer 2013 eller äldre
Om du har MultiMailer 2013, eller en äldre version av MultiMailer, så kan du istället uppgradera till MultiMailer 2014 version 8.5.22 till ett förmånligt uppgraderingspris:
> Uppgradera till SamLogic MultiMailer 2014

Mer information om Heartbleed-buggen i OpenSSL
Vill du läsa mer om den uppmärksammade buggen ”Heartbleed” (officiellt namn: CVE-2014-0160) så rekommenderar vi dig att titta på följande sidor:

Engelsk text:
> The Heartbleed Bug (en sajt som skapats för att informera om buggen)
> Critical crypto bug in OpenSSL opens two-thirds of the Web to eavesdropping
> BBC: Scramble to fix huge ‘heartbleed’ security bug

Svensk text:
> DN: Bugg öppnade hål i krypteringsprogram
> IDG: Hackare kan övervaka din privata webbtrafik
> IDG: Heartbleed – det här behöver du veta

Publicerat i Funktioner - Program, Nyheter - MultiMailer | Lämna en kommentar

MultiMailer 2014: Uppdaterade funktioner för att skapa länkar

Vi har uppdaterat två av funktionerna i menyn Skapa länk (funktionerna Länk till webbsida och Länk för avprenumeration) så att man kan skapa en klickbar länk i ett nyhetsbrev även utan att en text är markerad när man öppnar någon av dessa två dialogrutor. Tidigare så krävde dessa två funktioner att du först markerar en text i dokumentet och sedan så användes den markerade texten som länktext. Men från och med den senaste uppdateringen av vårt nyhetsbrevsverktyg MultiMailer så är detta valfritt.

Du kan själv välja om du vill markera en text och skapa en länk av den, eller om du vill ange en länktext senare i dialogrutan. Om ingen text är markerad i dokumentet när du öppnar dialogrutan så är inmatningsfältet Länktext (se bild nedan) öppen för redigering.

Dialogrutan 'Skapa länk till webbsida'

Den text som du skriver in vid inmatningsfältet Länktext kommer att användas som länktext till den klickbara länk som skapas.

Publicerat i Funktioner - Program, Nyheter - MultiMailer | Lämna en kommentar

MultiMailer 2014: Uppdaterad nyhetsbrevspubliceringsfunktion

Nyhetsbrevspubliceringsfunktionen, dvs funktionen för att ladda upp kopior av nyhetsbrev till en webbserver, har förbättrats och är nu mer kompatibel med olika typer av brandväggar. Även felhanteringen har förbättrats och detaljerade rapporter kan nu fås vid behov.

Publiceringsfunktionen för nyhetsbrev

Bättre kompatibel med brandväggar
En förändring som vi gjort är att man kan ställa in om nyhetsbrevspubliceringsfunktionen ska arbeta i sk passivt eller aktivt läge även vid kommunikation med vår webbserver. Det ger bättre kompatibilitet med brandväggar. Du kan läsa mer om detta på denna sida.

Om du upplevt att din brandvägg hindrar nyhetsbrevspubliceringsfunktionen från att arbeta fullt ut, så är det förmodligen löst i nya MultiMailer 2014.

Uppdaterad design och fler finesser
Vi har även uppdaterat designen på dialogrutorna som hanterar uppladdning av nyhetsbrev. Och har du en äldre version av MultiMailer (en version före 2013) så kommer du nog att uppskatta den nya funktion som vi införde i MultiMailer 2013 som automatiskt skapar en länk till en uppladdad nyhetsbrevskopia. I MultiMailer 2014 har vi förbättrat denna funktionalitet ytterligare.

Bättre felrapportering
Om du använder MultiMailers nyhetsbrevspubliceringsfunktion för att ladda upp nyhetsbrev till din egen webbserver så uppskattar du nog den utförligare felrapportering som vi har infört. Även om driftsäkerheten hos funktionen är hög, så kan det ibland bli stopp på överföringen, men nu kan du snabbt och enkelt se varför en operation misslyckades tack vare en mer detaljerad felrapportering.

Publicerat i Funktioner - Program, Nyheter - MultiMailer | Lämna en kommentar

MultiMailer 2014: Ikoner och symboler till länkar

I vårt nyhetsbrevsverktyg MultiMailer 2014 har du nu möjlighet att på ett lätt sätt infoga ikoner och grafiska symboler till klickbara länkar. Ikonerna kan exempelvis användas för att förstärka att det är en länk eller informera användaren om vilken typ av webbsida eller fil som öppnas om han/hon klickar på länken. Exempelvis så kan du addera en PDF-ikon till en länk som öppnar ett PDF-dokument, en Excel-ikon till en länk som öppnar ett Excel-ark, en nedladdningssymbol till en länk för nedladdning av programvara osv.

Lite exempel
Här nedan finns ett exempel på en länk där en PDF-ikon infogats före länken. På så sätt vet användaren att klickar han/hon på länken så öppnas ett PDF-dokument.

PDF

Och om en länk ska öppna ett inlägg på Facebook, eller en Facebook-sida, så kan du infoga en liten Facebook-symbol innan länken. Här nedan visas ett exempel:

Facebook

Motsvarande ikoner finns för andra sociala media såsom Twitter, Google+, LinkedIn osv. Och här nedan finns ett exempel på hur en nedladdningssymbol (download-symbol) kan infogas innan en nedladdningslänk:

Download

Det ingår också generella symboler som kan användas för att grafiskt tala om / förstärka för läsaren att här finns en länk, exempelvis pilsymboler och fyllda rektanglar. Sådana kan användas i samband med länkar till generella webbsidor, eller när övriga symboler/ikoner inte passar. Här nedan visas ett exempel på en pilsymbol som infogats före en länk:

Generell symbol

Du kommer åt ikonerna/symbolerna via den nya menyn ‘Skapa länk’
Som vi beskrev i detta blogginlägg så har vi tagit fram en ny meny till MultiMailer som heter Skapa länk, och du kommer åt en dialogruta för val av ikon/symbol via denna meny. Där finns ett menyalternativ som heter Ikon/symbol för länk (se bild nedan):

'Skapa länk' - 'Ikon/symbol för länk'

Väljer du det menyalternativet så öppnas nedanstående dialogruta:

Dialogrutan 'Infoga ikon/symbol för en länk'

Där kan du exempelvis välja om du vill infoga en generell symbol eller infoga en ikon som symboliserar en specifik filtyp. Du kan också välja storlek på ikonen samt förhandsgranska det färdiga resultatet innan du infogar symbolen/ikonen i ditt nyhetsbrev.

Vissa ikoner finns tillgängliga via den nya dokumentuppladdningsdialogrutan
Om du laddar upp dokument till vår server och skapar klickbara länkar via den nya dokumentuppladdningsfunktionen i MultiMailer 2014 så kan du välja en ikon till länken via den dialogruta som hanterar dokumentuppladdningen. Du behöver då inte gå via dialogrutan Infoga ikon/symbol för en länk.

Publicerat i Funktioner - Program, Nyheter - MultiMailer | Lämna en kommentar

MultiMailer 2014: Du kan nu ladda upp dokument till en server

Bifogade filer kan ibland bli väldigt stora. Ibland flera megabytes stora. Det medför att ett e-postutskick kan bli väldigt långsamt eftersom så mycket data måste skickas till varje enskild mottagare. För att snabba upp de sammanhang då man behöver mejla ett stort dokument, t.ex ett stort PDF-dokument, till många mottagare så har vi infört en ny funktion i vårt nyhetsbrevsverktyg MultiMailer som tillåter dig att ladda upp dokumentet till en webbserver (som vi tillhandahåller) och sedan så distribuerar du endast en länk till dokumentet i ditt e-postmeddelande. Det innebär att du inte behöver mejla någon stor dokumentfil till varje enskild mottagare utan du skickar bara en länk.

Dokumentet kommer att laddas ned automatiskt hos mottagaren när han/hon klickar på länken. Även för mottagaren innebär detta en stor fördel eftersom personen själv kan välja när han/hon vill öppna och ladda ned dokumentet. Annars sker det i samband med att e-post laddas ned, och har man en långsam uppkoppling (t.ex en mobil uppkoppling) kan det vara ett irritationsmoment ibland. Men om det endast finns en länk till dokumentet i mejlet så laddas mejlet ned omedelbart hos mottagaren, även om han/hon har en långsam internetuppkoppling.

Funktionen finns i den nya menyn ‘Skapa länk’
Den nya funktionen för att ladda upp dokument kommer du åt via den nya meny Skapa länk, som vi beskrev i föregående blogginlägg. Där finns ett menyalternativ som heter Länk till dokument (se bild nedan):

Menyn 'Skapa länk'

Väljer du det menyalternativet så öppnas nedanstående dialogruta:

Dialogrutan ''Skapa länk till dokument

Via denna dialogruta kan du ladda upp dokument till vår webbserver. Kör du MultiMailer 2014 / Enterprise får du tillgång till ytterligare finesser och kan t.ex välja ett tidigare uppladdat dokument på ett enkelt sätt. Detta är användbart om du laddar upp dokument ofta och ibland vill återanvända tidigare dokument.

I denna dialogruta kan du också välja en ikon till länken. T.ex en PDF-ikon till ett PDF-dokument. Exemplet nedan visar hur en länk med en PDF-ikon kan se ut (i nyhetsbrevet):

Länk som öppnar ett PDF-dokument

Upp till 10 MB
Dokument med en filstorlek upp till 10 MB kan laddas upp med denna funktion. Funktionen passar utmärkt om du vill skicka stora PDF-, Word- och Excel-dokument till mottagare. Men funktionen kan också användas med andra filtyper, t.ex ZIP-filer.

Användbar om flera dokument ska skickas
Funktionen är också användbar om du vill skicka flera dokument via ett och samma mejl, då användaren på ett lätt sätt kan öppna upp varje enskilt dokument. Samtidigt har du även möjligheten att beskriva varje dokument utförligt i ditt mejl, t.ex med bra rubriker:

Länkar till flera dokument

Du kan också se vem som öppnar dina dokument
En annan stor fördel med att använda dokumentlänkar istället för att bifoga filer på traditionellt vis är att du kan se hur många som öppnar dokumenten, samt även se vilka personer som öppnar dokumenten. Med hjälp av våra statistik- och analysfunktioner, som ingår i MultiMailer, så får du denna möjlighet.

Publicerat i Funktioner - Program, Nyheter - MultiMailer | Lämna en kommentar

MultiMailer 2014: Ny meny för att hantera länkar i nyhetsbrev

Vi har lagt till en ny meny till MultiMailer 2014:s användargränssnitt som heter Skapa länk. I denna meny hittar du alla funktioner i MultiMailer som hanterar klickbara länkar i nyhetsbrev, t.ex länkar till webbsidor, dokument och avregistreringsformulär. Innehållet i denna meny är lite olika beroende på om du använder Standard eller Professional/Enterprise-versionen av MultiMailer, men i Professional och Enterprise ser menyn ut så här:

Menyn 'Skapa länk'

Menyn innehåller 8 alternativ och här nedan ska vi kortfattat presentera dessa menyalternativ:

Länk till webbsida
Skapar en länk i nyhetsbrevet som öppnar upp en webbsida på Internet.

Länk till dokument Nyhet!
Laddar upp ett dokument (t.ex en PDF-fil) till en webbserver och skapar en klickbar länk i nyhetsbrevet som kan öppna dokumentet. Ny funktion i MultiMailer 2014.

Länk för avprenumeration
Skapar en länk som öppnar upp ett avregistreringsformulär på Internet där folk kan avanmäla sig till ett nyhetsbrev.

Länk till webbkopia av nyhetsbrev
Skapar en länk som öppnar upp en webbkopia av nyhetsbrevet, om du laddar upp en kopia av brevet till en server.

E-postadress
Skapar en e-postlänk. Om någon klickar på denna länk så öppnas ditt standardprogram för hantering av e-post.

Hyperlänk av valfri typ
Via detta menyalternativ kan du skapa en hyperlänk av valfri typ, t.ex FTP.

Ikon/symbol för länk Nyhet!
Om du vill lägga till en ikon eller en grafisk symbol till en klickbar länk i ett nyhetsbrev så kan du öppna detta menyalternativ. Du kan välja mellan ett stort antal ikoner/symboler. Ny funktion i MultiMailer 2014.

Översikt – hyperlänkar
Visar en lista på alla länkar och tillhörande webbadresser som finns i ditt nyhetsbrev.

Menyn innehåller både gamla och nya funktioner
Två av menyalternativen, Länk till dokument och Ikon/symbol för länk, är helt nya för MultiMailer 2014 och vi kommer att beskriva dessa funktioner i detalj i kommande blogginlägg.

Funktionen Länk till webbkopia av nyhetsbrev infördes redan i MultiMailer 2013, men har flyttats till denna nya meny. Hur denna funktion används beskrivs detaljerat i detta blogginlägg från förra året. Funktionen Länk för avprenumeration infördes för några programversioner sedan, men vill du veta hur den fungerar så rekommenderar vi dig att läsa detta tips, som steg för steg visar hur man lägger till en avregistreringslänk till ett nyhetsbrev.

Publicerat i Funktioner - Program, Nyheter - MultiMailer | Lämna en kommentar

Här hittar du gratis responsiva nyhetsbrevsmallar

Som vi skrev om i ett tidigare blogginlägg så läser alltfler personer sina nyhetsbrev på mobila enheter. Det har därför blivit allt viktigare att nyhetsbrev visas på ett bra sätt i sådana enheter, t.ex i smarttelefoner och pekplattor. Samtidigt så måste nyhetsbreven fortsätta att se bra ut även på stora bildskärmar som är kopplade till stationära datorer. Ett sätt att lösa detta är att skapa responsiva nyhetsbrev. Ett responsivt nyhetsbrev innebär att nyhetsbrevet anpassar sin design och sina mått automatiskt efter den bildskärm som den visas i.

Responsiva nyhetsbrev är ganska nytt, men på senare tid har det börjat dyka upp responsiva nyhetsbrevsmallar som man kan använda sig av. Det innebär att du kan skapa dina egna responsiva nyhetsbrev genom att ta en sådan mall och anpassa den efter dina behov.

Responsiv nyhetsbrevsmall

Gratis responsiva nyhetsbrevsmallar
Webbsajten Stamplia har lagt upp 7 stycken responsiva nyhetsbrevsmallar som kan laddas ned och användas gratis. Du kan ladda ned dem via nedanstående sida, som även visar prov på hur nyhetsbrevsmallarna ser ut:
> Go Responsive with 7 Free Email Templates from Stamplia

Fler responsiva nyhetsbrevsmallar
Stampia har även ett stort antal professionella responsiva nyhetsbrevsmallar som inte är gratis, men som kan köpas för en låg summa (för ca 50-100 kronor per mall). Hur de ser ut kan du se på denna sida på Stampias hemsida (där kan du även beställa en nyhetsbrevsmall online):
> Beautiful Responsive Emails HTML email templates

MultiMailerKan användas med MultiMailer
Alla responsiva nyhetsbrevsmallar som nämns ovan och finns på Stampias webbsajt kan användas med vårt nyhetsbrevsverktyg SamLogic MultiMailer.

Se även
> Gratis nyhetsbrevsmallar för e-postmarknadsföring
> Gratis bilder till nyhetsbrev och din blogg

Publicerat i Tips | Lämna en kommentar

MultiMailer har stöd för Unicode och därmed världens alla språk

Med e-postverktyget MultiMailer kan du skapa och skicka ut nyhetsbrev på världens alla språk. MultiMailer finns i en svensk och en engelsk programversion, men de nyhetsbrev som du skapar kan vara på vilket språk som helst och använda vilka skrivtecken som helst eftersom MultiMailer stöder teckensystemet Unicode (UTF-8). 

Det innebär att du kan skicka ut nyhetsbrev på exempelvis kinesiska, japanska, koreanska, thailändska, ryska, arabiska, hebreiska osv, och det kommer att se korrekt ut hos mottagarna. Givetvis stöds även de nordiska språken samt språk som engelska, tyska, franska, spanska, portugisiska, italienska, polska, grekiska, tjeckiska osv.

Nyhetsbrev på thailändska
I bilden ovan visas ett thailändskt nyhetsbrev inladdad i MultiMailer.

Unicode
Unicode är en standard som hanterar alla tecken som finns i världens alla skriftsystem. Det som är bra med Unicode är att samtliga tecken kan visas oavsett vilket språk eller land som datorns operativsystem är inställd på. Så är ju inte fallet om du använder ett språkspecifikt teckensystem, då måste ju mottagaren ha detta teckensystem installerad, annars kan inte tecknen visas korrekt. Men med Unicode slipper du detta problem.

Arabisk text i Sverige
Om du exempelvis vill ta fram ett nyhetsbrev på arabiska och vill skicka det till e-postmottagare i Sverige som använder en svensk Windows så löser du det enkelt genom att använda teckensystemet Unicode (UTF-8) när du skapar nyhetsbrevet. Då kommer nyhetsbrevet att visas med arabisk text hos mottagarna, även om de inte använder en arabisk Windows.

Så väljer du Unicode (UTF-8) i MultiMailer
Innan du tar fram eller skickar ut ett nyhetsbrev som kräver Unicode så måste du ställa in det i MultiMailer. Du gör det genom att följa nedanstående steg:

1. Starta MultiMailer
2. Välj menyalternativet Inställningar – Alternativ
3. Öppna fliken Språk
4. Vid kombinationsrutan Teckentabell, välj alternativet ”Unicode (UTF-8) – [utf-8]”
5. Stäng dialogrutan

I fliken 'Språk' i dialogrutan 'Inställningar' väljer du teckensystem
I bilden ovan har teckentabellen Unicode (UTF-8) valts.

Om du skapar nyhetsbrevet med en annan HTML-editor än MultiMailer så ska du se till att den är inställd på Unicode (UTF-8).

Även avsändarens namn har fullt stöd för Unicode
Förutom att du kan skapa ett nyhetsbrev i Unicode så kan du även utnyttja tecken ur Unicode-systemet till avsändarens namn. Så du kan skriva in ett avsändarnamn på t.ex kinesiska, arabiska eller thailändska. Det kommer att se korrekt ut hos mottagarna, oavsett vilken språkversion av Windows de har.

Även avsändarnamnet har fullt stöd för Unicode
Även avsändarnamnet har fullt stöd för Unicode. I exemplet ovan har
en avsändare på thailändska skrivits in vid ‘Namn’.

Se även
> Registreringsformulär för nyhetsbrev på olika språk

Publicerat i Nyheter - MultiMailer, Tips | Lämna en kommentar

Registreringsformulär för nyhetsbrev på olika språk

Till nyhetsbrevsverktyget MultiMailer 2014 finns det färdiga registreringsformulär på Internet som kan användas för att hantera nyhetsbrevsprenumerationer, avregistreringar och byten av e-postadresser. De färdiga webbformulären finns på olika språk. Alla nordiska språk stöds samt engelska, tyska, spanska och serbiska.

Du kan komma åt de olika språkversionerna av registreringsformulären på olika sätt. Bland annat direkt i MultiMailer, där du väljer språk snabbt och enkelt via en listruta:

Ovanstående bestämmer vilket språk som avregistreringsformuläret som öppnas via en avregistreringslänk i nyhetsbrevet visas i. Ovanstående val påverkar också vilket språk som används av t.ex nyhetsbrevsguiden i MultiMailer (exempelvis hälsningsfraser).

Om du vill använda MultiMailers webbformulär på din egen webbsajt (eller länka till formulären från en sajt) så kan du istället köra ett separat program som du kan använda för att välja rätt språkversion av MultiMailers registreringsformulär för hantering av prenumerationer, avregistreringar och adressbyten.

Så byter du språk för avregistreringsformuläret i MultiMailer
För att byta språk för ett avregistreringsformulär som öppnas via ett nyhetsbrev som skickas ut med MultiMailer så gör du på följande sätt:

1. Starta MultiMailer
2. Välj menyalternativet Inställningar – Alternativ
3. Öppna fliken Språk
4. Via listrutan Språk kan du välja vilket språk du vill använda dig av
5. Klicka på OK för att stänga dialogrutan

I bilden ovan har spanska valts som språk.

Se även
Se även dessa två tips:
> Hur du använder MultiMailer-formuläret för prenumeration på din egen hemsida
> Hur du infogar en klickbar avprenumerationslänk (som samverkar med en webbsida)

Publicerat i Nyheter - MultiMailer, Tips | Lämna en kommentar

Vilket bildformat är bäst för nyhetsbrev?

JPEG / PNG / GIFIdag finns det många olika bildformat att välja mellan till bilder. T.ex BMP, TIFF, EPS, JPEG, PNG och GIF. Bildformaten är ofta anpassade för att användas under vissa specifika sammanhang, och använder man fel bildformat i fel sammanhang så blir resultatet ofta inte bra. Så det är viktigt att man väljer ett format som är anpassat för den miljö och det sammanhang som man tänker använda bilden i. Men vilket bildformat är bäst för e-post / elektroniska nyhetsbrev?

Ny artikel
Vi har publicerat en ny artikel på vår svenska webbsajt som ger svar på denna fråga. Bl.a förklarar vi vad som är för- och nackdelar med olika bildformat. Artikeln finns att läsa vid nedanstående länk, och skickar du ut nyhetsbrev med vårt verktyg MultiMailer (eller med ett annat nyhetsbrevsverktyg) så rekommenderar vi er att läsa denna artikel då den innehåller mycket nyttig information:

> Vilket bildformat är bäst för e-post: JPEG, GIF eller PNG?

Publicerat i Artiklar - Marknadsföring, Artiklar - Teknik | Lämna en kommentar